Nőtt a biztosítók díjbevétele

Az idei harmadik negyedévben a biztosító részvénytársaságok és a nagy biztosító egyesületek szerződésállománya - az előző év azonos időszakához viszonyítva - lényegében nem változott, míg a díjbevétel 7,6 százalékos növekedést mutat - áll az MNB tájékoztatójában.

A biztosítókat is felügyelő jegybanki beszámoló megállapítja: a biztosítói szektor tőkefeltöltöttsége - az egy évvel korábbihoz képest - az életbiztosítási ágban csökkent, de a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is lényegesen meghaladja.

A biztosítási szektor által kezelt szerződések száma 11 millió 978 ezer volt szeptember végén. Egy évvel korábban még 11 millió 758 ezer volt a szerződések száma. A felügyelő hatóság által minimálisnak minősített növekedés mögött az életbiztosítások számának minimális csökkenése - a mostani 2 millió 520 ezer ilyen szerződés 16 ezerrel kevesebb a tavalyi harmadik negyedévinél -, illetve a nem élet jellegű biztosítások 236 ezres (11 millió 978 ezerre való) növekedése áll.

A díjbevétel egy év alatt 14 milliárd forinttal, 195,6 milliárdra növekedett. A darabszámra csökkent életbiztosításokból származott a bevételnövekmény nagyobb hányada: a tavalyi harmadik negyedéves 95,3 milliárdról 106,7 forintra emelkedett ebben az ágazatban a díjbevétel az idén. A nem élet biztosításoknál 2,5 milliárd forint volt a növekmény, így itt a teljes díjbevétel 88,9 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedévben.

A szavatoló tőke nagyságát - amely a biztosítók prudens működését biztosítja - szintén külön kezeli az MNB statisztikája az élet- és a nem élet jellegű biztosításoknál. Az előbbinél egy év alatt 109,5 milliárdról 107 milliárd forintra csökkent a szavatoló tőke nagysága. Ezt azonban annak fényében kell értelmezni, hogy a szükséges szavatoló tőke követelmény mindössze 47,8 milliárd forint az életbiztosításoknál.

A nem élet jellegű biztosítások körében idén október végén 118,5 milliárd forint volt a szavatoló tőke, itt a növekmény egy év alatt 5,9 milliárd forint, a szükséges szavatoló tőke pedig mindössze 56 milliárdot tesz ki.