MNB: csökkent a háztartások tőketartozása

Csökkent a háztartások hitelintézetekkel szemben fennálló tőketartozása az idei harmadik negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tájékoztatóból.

A harmadik negyedév végén 6416 milliárd forint volt a fennálló tőketartozás, a negyedév eleji 6426 milliárd forint után. Az MNB tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben nőtt a folyósítások értéke az elmúlt két évhez képest, de a tőketörlesztések, hitelleírások és eladott követelések összege továbbra is meghaladta az új kihelyezések volumenét. Mindez tovább csökkentette a háztartások hitelintézetekkel szembeni tőketartozását.

Az adatok szerint július-szeptemberben az új folyósítás csaknem 219,5 milliárd forint volt. A háztartások összes tőketörlesztése meghaladta a 250 milliárdot, a leírt tőkekövetelések az 5,6 milliárdot, a negyedévben eladott követelések pedig a 7 milliárd forintot.

Szeptember végén a háztartási hitelek 19,4 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, ami 0,6 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

Az átstrukturált hiteleken belül a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya 53,3 százalékot tett ki, ami a megelőző negyedévhez képest 1,5 százalékpontos növekedés. A háztartási hitelek értékvesztéssel való fedezettsége növekedett a harmadik negyedévben, az értékvesztés aránya az előző negyedév végi 12,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt.

A 90 napon túli késedelemben lévő háztartási hitelek értékvesztéssel való fedezettségének szintje 1,5 százalékponttal 57,5 százalékra nőtt.