Ki áll a tüntetések mögött?

Utcára, magyar! Ez most a jelszó, legalábbis Gyurcsány Ferenc szerint. A Demokratikus Koalíció elnöke erről pártja kongresszusán beszélt. A DK politikusai az elmúlt hetekben több tüntetésen is megjelentek. A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc végre bevallotta, hogy a baloldal áll a tüntetések mögött.

Először az internetadó bevezetése ellen tüntettek Budapesten, még októberben. Az első ilyen megmozdulás a Fidesz-székház megdobálásába torkollott, több ablakot betörtek, a kerítés egy részét kidöntötték, és megrongálták a külső műemléki homlokzatot is. Aztán mások a Közfelháborodás napja néven tartottak demonstrációt a Kossuth téren. Ez is erőszakba fordult: az elöl állók a Parlament köré vont biztonsági kordonhoz nyomultak, és lebontották, miközben páran üvegekkel és sörösdobozokkal dobálták az Országház főlépcsője előtt álló rendőröket.

A tüntetésen több ellenzéki politikus is megjelent, köztük Mécs Imre, Kónya Péter, valamint a Demokratikus Koalíció néhány tagja. Gyurcsány Ferenc pártjából a demonstráción részt vett Gréczy Zsolt, Kakuk György és Szarvas Koppány Bendegúz is. Nem örülünk, ha ilyen arcok megjelennek, vagy ha róluk készül felvétel vagy fénykép – mondta a hétfői tüntetés szervezője a Híradónak a demonstráció másnapján. Kiss Petra szerint viszont nem tilthatják meg nekik, hogy ők is részt vegyenek az eseményeken.

Hosszasan beszélt az elmúlt hetek demonstrációiról Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a párt szombati kongresszusán, és újabb tüntetésekre buzdított. Szerinte ezek szervezői és a baloldali ellenzéki pártok céljai között vannak olyanok, amelyek - szavai szerint - távoli baráttá vagy szövetségessé teszik őket, például nem akarják engedni, hogy a kormány kitöltse ezt a négyéves ciklust. Nem lehet más a céljuk ezeknek a mozgalmaknak, az ellenzéki pártoknak, mint a ciklus felére kikényszeríteni az előre hozott választásokat – fogalmazott Gyurcsány.

A tüntetések szervezői többször is igyekeztek elhatárolódni a pártoktól, és hangoztatták, nincs közük hozzájuk, a Fidesz-székház megrongálása után Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában viszont azt mondta: azokat, akiket a rendőrök letartóztattak, különféle baloldali politikai pártok alkalmazzák már évek óta.

Gyurcsány Ferenc szombaton arról is beszélt: a tüntetések szervezőinek idővel el kell dönteniük, hogy saját pártot alapítanak vagy csatlakoznak valamelyik már meglévőhöz. Szerinte az általa vezetett Demokratikus Koalíció jó lenne számukra. A Fidesz Gyurcsány Ferenc beszéde után közleményt adott ki, amelyben egyebek mellett azt írta: a Demokratikus Koalíció elnöke szombaton bevallotta, hogy valójában a baloldal áll a megmozdulások mögött. Szerintük Gyurcsány Ferenc ma is csak hergelni és uszítani tud, és kizárólag a romboláshoz ért.