Késnek a lengyel hadsereg korszerűsítését célzó fegyverbeszerzések

A lengyel hadsereg nem lesz képes elkölteni modernizációs programja keretében a 2013-2022 közötti időszakra fegyvervásárlásokra előirányzott 130 milliárd zloty (9,43 ezer milliárd forint) összeget - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfőn.

A lap értesülései szerint csúsznak a program legfontosabb közbeszerzési pályázatai, köztük a 70 darab többfeladatú harci helikopter beszerzésére november 28-ig meghirdetendő, 11,5 milliárd zloty (840 milliárd forint) költségvetésű tender. A tender határidejének meghosszabbítását a Sikorsky Aircraft Corporation kérte, mert szerinte a nemzetvédelmi tárca az előzetes egyeztetéstől eltérő pályázati feltételeket szabott meg.

A lap szerint a sok meghirdetendő közbeszerzési eljárás, köztük a bonyolult légvédelmi rendszerek, valamint a tengeralattjárókra kiírandó pályázatok feldolgozására kevés a minisztériumi alkalmazott. Idézte Waldemar Skrzypczak volt nemzetvédelmi miniszterhelyettes felszólalását a múlt heti varsói biztonsági fórumon: a tábornok a nemzetközi konferencián rámutatott, hogy miközben a francia hadsereg közbeszerzésein mintegy 11 ezer tisztségviselő dolgozik, a lengyel tárca alig 400 ilyen hivatalnokot foglalkoztat. Ezzel kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy a lengyel hadsereg 100 ezer főt számlál, míg a francia hadseregben 220 ezer katona szolgál és 65 ezer polgári alkalmazott dolgozik.

Czeslaw Mroczek nemzetvédelmi miniszterhelyettes a lapnak nyilatkozva cáfolta a bírálatokat. Szerinte a helyzet nem annyira rossz, a modernizációs programra idén előirányzott pénz, 8 milliárd zloty (584 milliárd forint) 80 százalékát használták fel október végéig. A miniszterhelyettes szerint nemsokára még fontos beszerzésekre, köztük az F-16-os vadászgépek fegyverzetéhez tartozó nagy hatótávolságú amerikai JASSM robotrepülőgépek megvételére kötne szerződést a tárca.