Folytatódnak a közlekedésbiztonsági fejlesztések a GYSEV Zrt.-nél

A GYSEV Zrt. nyertes pályázatának köszönhetően több mint 2,3 milliárd forintos összegből teheti még biztonságosabbá a vasúti közlekedést vonalhálózatán; a vasúttársaság idén augusztusban zárta le a közlekedésbiztonsági projekt első ütemét - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn.

A GYSEV 2011-ben átvett vonalainak több útátjárója jelenleg még biztosítatlan. Az előzetes felmérések szerint ezek közül hétben indokolt fénysorompót telepíteni. A projekt keretében az összes hagyományos, Fresnel lencsével működő fénysorompó optikáját LED fényforrásokra cseréli hálózatán a vasúttársaság.

Fejlesztik az állomási biztosítóberendezések áramellátó rendszereit is. A munkálatok során az elavult eszközöket 10 helyszínen újakra cserélik a szakemberek, 6 helyszínen a meglévő rendszereket bővítik.

A társaság első körben mintegy 770 millió forintból valósított meg fejlesztéseket: 22 helyszínen LED-es fényforrásokat telepített a fénysorompókba, 8 helyszínen a fél úttestet lezáró csapórudakkal szerelte fel az átjárókat. Emellett több sorompóba került biztonsági kamera, hét helyszínen telepített a közlekedő vonatokat vizsgáló vasútdiagnosztikai eszközöket.

A közlemény idézi Tasó Lászlót, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, aki kifejtette: a következő években a kormány közel 20 milliárd forintot fordít az Érj haza biztonságban! mottójú országos program vasúti közlekedésbiztonsági fejlesztéseire. Hozzátette: hasonlóan komplex, célzott beavatkozásokra nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió egyetlen tagállamában sem volt még példa. A MÁV Zrt. az üzemeltetésében lévő hálózat 172 legveszélyesebb vasúti átjárójában hajtott és hajt végre biztonságot fokozó beavatkozásokat.