Csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hétfőre virradóra a Szojuz űrhajó, amely három asztronautát, köztük egy olasz nőt szállított a Föld körül keringő űrbázisra.

Az űrhajó gyorsított üzemmódban, körülbelül hat órával a felbocsátás után csatlakozott az ISS-hez. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után kezdi kifejteni hatását az emberi szervezetre.

A Szojuz TMA-15M Anton Skaplerov orosz, Terry Virts amerikai és Samantha Cristoforetti olasz űrhajóst szállította az űrállomásra.

Az indítóállásra helyezett Szojuz TMA-15M űrhajó Terry Virts amerikai, Anton Skaplerov orosz és Samantha Cristoforetti olasz űrhajósokkal, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra induló következő csoport tagjaival a fedélzeten, a bajkonuri űrközpontban 2014. november 23-án, nem sokkal a tervezett start előtt. (MTI/EPA/Pool/Makszim Sipenkov)


Ezzel hatra bővült az ott tartózkodó űrhajósok száma. Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajósok szeptember végén érkeztek oda.

A hatfős űrmissziójának az érdekessége az, hogy tagjai közül kettő nő. A szeptemberben érkezett Jelena Szerova húsz év után volt az első orosz nő, aki űrutazásban vett részt. A hétfőn csatlakozott 37 éves Samantha Cristoforetti viszont tizenhárom év óta az első női űrhajósa az európai űrügynökségnek.

Legutóbb 2001-ban járt európai űrhajósnő az űrállomáson.