Bogdan Aurescut nevezte ki külügyminiszternek a román államfő

Bogdan Aurescu jelenlegi külügyi államtitkárt nevezte ki külügyminiszternek Traian Basescu román államfő hétfőn, miután Victor Ponta miniszterelnök - korábbi javaslatát visszavonva - Aurescut jelölte a román diplomácia élére.

A szociáldemokrata Ponta múlt héten még Mihnea Motocot, Románia állandó EU-képviseletének vezetőjét javasolta külügyminiszternek. Motoc beiktatásának elhalasztását akkor az államfő azzal indokolta, hogy ki kell még lépnie a diplomáciai testületből, mert a miniszteri tisztség minden más állami megbízatással összeférhetetlen, a törvényhozói mandátumon kívül.

Bogdan Aurescu 41 éves karrierdiplomata, jogászi és történészi oklevéllel rendelkezik, 1996 óta dolgozik a bukaresti külügyminisztérium kötelékében. 2004-ben ő képviselte Romániát, amikor a hágai döntőbíróság Romániának ítélte a Fekete-tenger kontinentális talapzatának egy vitatott részét, amelyet Ukrajna is magának követelt.

Aurescu 2009 óta külügyi államtitkár: ebben a tisztségében több egymást követő jobb- és baloldali kormány megtartotta.

Bogdan Aurescu külügyminiszter Hegedüs Csillával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterelnök-helyettessé és kulturális miniszterré kinevezett tisztségviselőjével együtt teszi le hétfő este a hivatali esküt.

A romániai elnökválasztás nyomán előbb a külügyi tárcát két éve vezető Titus Corlatean, majd a helyére kinevezett Teodor Melescanu is lemondott a külügyminisztérium éléről a külföldi szavazóköröknél történt rendellenességek miatt.