Afrika üzent Bonónak és barátainak

Saját dalt készítettek Afrika legismertebb zenészei közül néhányan válaszul a Band Aid jótékonysági szervezet felvételére.

A Do They Know it's Christmas? című dal átdolgozott változata azért készült, hogy felhívja a figyelmet az ebolajárvány elleni harcra.

Noha a Band Aid dala a brit slágerlisták élére tört, kritikusai szerint a szöveg helyenként sérti az afrikaiakat. A bírálóknak nem tetszett többek közt az eredeti változat "karácsonyi csengői" helyén énekelt "végzet hangjai" kifejezés és az a sor sem, amelyben a "félelem világáról" énekelnek, "ahol a szeretet csókja a halálod lehet".

A Band Aid-felvétellel szemben a franciául, angolul és helyi nyelveken énekelt Africa Stop Ebola (Afrika, állítsd meg az ebolát) rap és jellegzetes nyugat-afrikai dallamok keveréke, amely arra biztatja az embereket, hogy vegyék komolyan a járványt, és menjenek orvoshoz, ha a tüneteket tapasztalják.

A mali Salif Keita, Oumou Sangare, az Amadou és Mariam duó, a guineai Mory Kante, a kongói Barbara Kanam és a szenegáli Didier Awadi rapper és más afrikai művészek által felvett dal figyelmeztet a kézmosás fontosságára, arra inti az embereket, hogy ne fogjanak kezet senkivel és ne érintsék meg a holttesteket.

Az afrikai sztárokat Tiken Jah Fakoly ismert elefántcsontparti zenész beszélte rá az ebola elleni közös fellépésre. "Amint láttam a tévében a szörnyűséges felvételeket, felhívtam több zenésztársamat, és azt mondtam, tennünk kell valamit, hogy felvilágosítsuk az embereket a járványról" - indokolta meg fellépésüket Fakoly.

Hozzátette: "Tisztelem Bob Geldofot, aki az akciót kezdeményezte, és már rengeteg pénzt gyűjtött össze, de meg kell akadályoznunk, hogy Afrikát szánalomra szoruló kontinensnek bélyegezzék".

Az ebolavírus a testnedvekkel való közvetlen érintkezéssel terjed, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig a nyugat-afrikai járványgócban több mint 15 ezer embert fertőzött meg március óta. Bár úgy tűnik, Libériában csökken, Sierra Leonéban és Guineában meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Maliban jelenleg a második kitörés ellen küzdenek.