Adventi fényüzeneteket vetítenek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatára

Adventi fényüzeneteket vetítenek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatára, a különleges és egyedi díszkivilágítást szombaton kapcsolják fel.

A Székesfehérvári Egyházmegye és a helyi önkormányzat közös adventi programjairól tartott hétfői sajtótájékoztatón Spányi Antal megyéspüspök kiemelte: advent az az időszak, amikor az ember lelkileg megújulva, szeretetében megerősödve keresi az alkalmat, hogy ajándékaival megmutassa szeretetét.

A püspökség immár tizedik alkalommal igyekszik ehhez segítséget nyújtani a Püspöki Palota kertjében tartott különböző rendezvényekkel és vásárral, amelyek szorosan kapcsolódnak a városi programokhoz - tette hozzá. Spányi Antal jelezte, hogy a püspökség adventi udvarán megvásárolt karácsonyi ajándékokkal a vásárlók közvetve segíthetik az egyházmegye intézményeit és a Katolikus Karitászt.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta: idén is gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket. A tavalyihoz hasonlóan két helyszínen, a Fő téren és a Magyar Király Szálló előtt is lesz egy-egy színpad, ahol várhatóan nagy érdeklődést kiváltó zenei koncertek és egyéb előadások lesznek.

A városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton 23 órától kezdődik a Vörösmarty Színházban a mára hagyományossá vált program, az Újszövetség Maraton. Advent első hétvégéjén önkéntes jelentkezők olvashatják fel a katolikus vagy a protestáns Bibliából az Újszövetséget.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a fényüzenetekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a püspöki palota homlokzatán egyszerű, közérthető szövegek és képek láthatók majd, amelyek a liturgikus szövegek alapján hetente változnak. Így az első hét témája a bizalom lesz, amelyet a vigasztalás, az öröm és a remény követ.

További újdonság, hogy december 21-én a lakosságnak is lehetősége lesz karácsonyi jókívánságok elhelyezésére a homlokzaton. Ezer jókívánság lesz látható 18 és 22 óra között, amelyeket 12 másodpercig vetítenek és egyesével maximum 160 karakter hosszúak lehetnek. Az üzeneteket november 24. és december 15. között várják a www.szfvar.katolikus.hu/jokivansag oldalon.

A sajtótájékoztatón kiosztott programtervezet szerint az adventi hétvégéken fellép Szekeres Adrien, Vastag Csaba, a Mystery Gang, Szulák Andrea, Takács Nikolas, a Mits Jazz Band, a By The Way, a Zagar, a Blahalousiana, Szabó Leslie, Dobrády Ákos, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Színházi előadásokat tart a Szabad Színház, az Aranyszamár Bábszínház, az Álomzug Társulat, a Kabóca Bábszínház és a Buboréka Bábszínház.