Több mint száz iszlamista fegyverest öltek meg a kenyai biztonsági erők

Több mint száz fegyverest öltek meg a kenyai biztonsági erők a 28 civil életét kioltó előző napi támadást elkövető szomáliai terrorista csoport tagjai közül - közölte vasárnap William Ruto kenyai alelnök.

A kenyai Manderában, a szomáliai határ közelében - saját bevallásuk szerint - az al-Shabaab szomáliai iszlamista szervezet fegyveresei foglaltak el egy buszt szombaton, majd kivégezték legkevesebb 28 nem muszlim utasát, bosszúból több mombasai mecset bezárásáért.

A kenyai hadsereg a határon át üldözte az elkövetőket és "két eredményes válaszcsapás keretében" több mint százat megölt közülük - közölte Ruto. Felszámolták a fegyveresek táborát és megsemmisítettek négy, gépfegyverrel felszerelt teherautót is. "Üzenetünk egyértelmű: belopózhattok és megtámadhattok ártatlan civileket. De minden, Kenya és a népe elleni támadást megtorlunk, akárhol is vagytok" - jelentette ki a politikus.

A múlt héten a kenyai rendőrök Mombasában egy embert lelőttek, mintegy négyszáz másikat letartóztattak négy mecset ellen végrehajtott rajtaütések keretében. A hatóságok szerint a mecsetekben fegyvereseket toboroztak a szomáliai milícia számára.

Kenya 2011 végén az Afrikai Unió missziója keretében katonai alakulatokat küldött a szomszédos Szomáliába az al-Shabaab ellen, miután az iszlamista szervezet fegyveresei több támadást is elkövettek Kenyában. Az al-Shabaab ennek ellenére is folytatta támadásait, fegyveresei tavaly szeptemberben 67 embert öltek meg egy nairobi bevásárlóközpontban.