Az MSZP jelöltje nyert Újpesten

Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,79 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A nem végleges összesítés szerint valamivel több mint 26 ezren voksoltak.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg.

Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka (7975 szavazat), míg Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százaléka (2554) szavazott, Kanász-Nagy Mátét, az LMP jelöltjét 5,04 százalék (1310) támogatta. Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltje a szavazatok 2,52 százalékát, Janoviczki Imréné, a Magyar Munkáspárt jelöltje 0,33 százalékát, Ács László, a Zöldek Pártja jelöltje 0,32 százalékát szerezte meg.

Szepessy Zsolt (független) 0,25 százalékot, Sztojka Gyöngyi (független) 0,17 százalékot, Tanay Gábor (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 0,11 százalékot, Busi Erika (független) 0,09 százalékot, Galyas István (független) 0,04 százalékot, Samu Lászlóné (független) 0,02 százalékot szerzett.

A feldolgozottság vasárnap este 98,79 százaléknál "megállt", ennek az az oka, hogy az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott 15 voksot is.

Vasárnap este, a szavazás befejezése után ugyanis egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, hanem leragasztották az urna nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik addig, amíg megérkeznek a külképviseleteken leadott szavazatok. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek.

Az urnákban lévő szavazatokat összekeverik a külképviseleti voksokkal, így biztosítva azok titkosságát. Ezt követően megállapítják a szavazóköri eredményt, és amikor valamennyi szavazókör eredménye rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a szavazás választókerületi eredményét.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.

A külképviseleteken 88 százalékos volt a részvétel 

A külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott is a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 15 voksot várnak a külképviseletekről - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból. Miként áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak.

A külképviseleti névjegyzékbe tizenheten jelentkeztek: nyolcan kívántak voksolni Csíkszeredában, ketten Londonban, egy-egy választópolgár Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Dublinban, Szöulban, Berlinben és Barcelonában.

Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgárok 88 százaléka - 15 választópolgár - szavazott is: mindössze Dublinban és Barcelonában várták hiába a külképviseleten a névjegyzékbe vett választópolgárt.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig kell Magyarországra szállítani, a Nemzeti Választási Irodába, de azok várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az NVI az urnákban lévő szavazatokat átadja az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnak, amely a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri azokat és ezek alapján állapítja meg a választás eredményét.