A kormánypárt nyerte regionális szinten a lengyel választást

A kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO) szerezte meg a legtöbb képviselői helyet a vajdasági közgyűlésekben az egy hete rendezett lengyel helyhatósági választásokon a szombat éjjel nyilvánosságra hozott eredmények szerint.

A hivatalos eredmények jelentősen eltérnek a szavazás napján készített közvélemény-kutatásoktól, és minden bizonnyal tovább fokozzák a voksok nehézkes számlálása kapcsán már megnövekedett belpolitikai feszültséget.

A választási bizottság (PKW) által nyilvánosságra hozott eredmények szerint a PO 179 helyet szerzett a vajdasági képviselőtestületekben, az összes képviselői hely (555) majdnem egyharmadát. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) vezette konzervatív blokk 169 helyet kapott, míg a kisebbik koalíciós partner, a vidéken nagy népszerűségnek örvendő Lengyel Parasztpárt (PSL) 159 helyet mondhat magáénak az említett önkormányzati szervekben. A szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 28 vajdasági képviselői posztot szerzett a PKW eredményei szerint.

A PKW utólag kijavította az éjjeli sajtóértekezleten eredetileg tévesen ismertetett mandátumszámot. A bizottság korábbi bejelentésében még azt közölte, hogy a PSL két mandátummal kevesebbet, a PiS ugyanennyivel több képviselői posztot kapott.
Az eredmények alapján nyolc regionális parlamentben a PO-nak lesz a legtöbb képviselője, hatban a PiS-nek, kettőben a PSL-nek.
A választás alatt készített exit pollokból még az derült ki, hogy a voksolást a PiS a szavazatok 31,5 százalékával nyerte, míg a Polgári Platform a voksok 27,3 százalékát, a parasztpárt pedig 17 százalékot szerzett.

A PKW által közzétett hivatalos eredmény mindazonáltal jelentős eltérést mutat a szavazófülkéket elhagyók megkérdezésével készült közvélemény-kutatásoktól. Eszerint a PiS a voksok 26,85 százalékát szerezte meg, míg a PO 26,36 százaléknyi voksot kapott. A PSL 23,68 százalékkal végzett, az SLD pedig 8,78 százalékig jutott.

A részvételi arány a hivatalos közlés szerint 47 százalékos volt, az érvénytelen szavazatok aránya 9,76 százalék.
A szavazatok összeszámlálása a vártnál jóval tovább húzódott, miután a választási bizottság - Ewa Kopacz miniszterelnök fogalmazása szerint - "nem boldogult az elektronikus rendszerrel". Az informatikai problémára hivatkozva egyes pártok a választás megismétlését követelték, a választási bizottság pedig még pénteken testületileg lemondásra kényszerült. Ennek ellenére a bizottság még a november 30-án esedékes második forduló eredményeinek meghirdetéséig, azaz december elejéig poszton marad.

A bonyolult választási rendszer alapján a lengyelek múlt vasárnap a három szinten - községi, járási és vajdasági szinten - működő önkormányzati szervekbe mintegy 47 ezer tisztségviselőt, köztük 2500 polgármestert választottak.