Őrizetbe vették Portugália előző miniszterelnökét

A szocialista politikus 2005-től 2011-ig volt miniszterelnök, de miután majdnem csődbe ment az ország, kénytelen volt távozni. Azóta Párizsban élt, a sajtó szerint luxuskörülmények között.

A letartóztatása után a lisszaboni ügyészségi nyomozóhivatal épületébe vitték José Socrates, volt portugál kormányfőt. A politikus 2005 és 2011 között volt miniszterelnök, és ez idő alatt ő töltötte be a Portugál Szocialista Párt főtitkári posztját is. Socratest ismeretlen eredetű pénzzel folytatott bankműveletek és utalások gyanúja miatt tartóztatták le.

2007-ben Gyurcsány Ferenc akkori magyar miniszterelnök Lisszabonba látogatott, ahol találkozott, és magyarországi befektetésekről is tárgyalt portugál kollégájával, a szocialista José Socratessel.

A csőd elkerülése érdekében Socrates 2011-ben megállapodott a Trojkával, vagyis a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió hármasával egy gazdasági mentőcsomagról. Portugália 78 milliárd euro pénzügyi segítséget kapott, cserében három éven keresztül kiadás- és nyugdíjcsökkentéseket, adóemeléseket és elbocsátásokat kellett végrehajtania.

A megszorítások miatt Socrates elvesztette a következő választást, és távozni kényszerült a miniszterelnöki posztról. Pályafutása után Párizsba költözött, ahol a sajtó szerint nagyvilági életet élt.

Portugáliában az elmúlt években mindennapossá váltak a megszorítások miatti tüntetések. Az ország megmenekült a csődtől, de gazdasága recesszióba süllyedt. Nyáron összeomlott az ország harmadik legnagyobb bankja, a Banko Espirito Santo, amelyet a portugál kormány 4 és fél milliárd eurós tőkeinjekcióval tudott csak megmenteni a csődtől. A bank elnökét őrizetbe vették. Egyelőre senki nem tudja, van-e összefüggés a bankelnök és a volt miniszterelnök letartóztatása között.