Kiszélesítheti afganisztáni katonai misszióját Amerika

A tervezettnél szélesebb körű lehet az amerikai katonai jelenlét a jövő évtől Afganisztánban. A The New York Times (NYT) című lap úgy értesült, Barack Obama elnök arról szóló irányelveket hagyott jóvá, hogy az amerikai csapatok támadásokat intézhetnek a tálibok ellen. Ez lehetővé tenné, hogy - az eredeti tervekkel ellentétben - tevékenységük ne korlátozódjon pusztán az al-Kaidával szembeni terrorellenes műveletekre és a kiképzésre.

Az elnök döntése lehetővé teszi továbbá, hogy a hadsereg légi támogatást nyújtson az afgán műveletekhez, ha erre szükség van - közölték washingtoni források péntek este. Az NYT információi szerint Barack Obama az elmúlt hetekben, vagyis nem sokkal a jelenlegi afganisztáni misszió vége, illetve az előtt hagyta jóvá az irányelveket, hogy az amerikai haderő megkezdené a mostaninál jóval szűkebb hatósugarú misszióját.

Obama intézkedése a 2015-2016-os - a terrorellenes műveletekre és a kiképzésre fókuszáló, a harci cselekményekre csak korlátozottan kiterjedő - misszió első évére szóló terveket bővíti ki. Az egyik idézett forrás szerint az amerikai erők csak akkor indíthatnának akciót a tálibok ellen, ha fenyegetést jelentenének az amerikai és az Egyesült Államokkal szövetséges erőkre vagy közvetlen támogatást nyújtanának az al-Kaidának. Utóbbit sokkal könnyebben vehetik célkeresztjükbe az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok. A tálibok afganisztáni jelenléte azonban jóval meghaladja az al-Kaidáét. Amerikai parancsnokok ezért azt szorgalmazták, hogy tegyék számukra lehetővé a tálibok elleni harc folytatását, amire Obama végül rá is bólintott.

Az NYT úgy tudja, az elnök döntése nem befolyásolja az Afganisztánban maradó amerikai haderő létszámát, vagyis azt, hogy év végére 9800-an, 2015 végére pedig ennek fele ennyien maradnak az országban. Obama szándéka, hogy hivatali ideje végén már ne állomásozzanak amerikai katonák Afganisztánban.