Hende: a huszárság igazi magyar hungarikum

A hagyományaink iránti hűség megtartó erőt jelent mindennapjainkban - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen a 11-es huszárok egykori laktanyájában tartott első világháborús megemlékezésen, amellyel a limanowai csatában vitézül helytálló magyar huszárok emléke előtt tisztelegtek.

Hende Csaba szerint a huszárság olyan igazi magyar hungarikum, amire méltán büszkék lehetünk, amit a világ számos hadseregében lemásoltak, és amelynek hagyományai ma is tovább élnek. Hozzátette: azok nélkül a hőstettek és áldozatok nélkül, amelyeket a magyar huszárok és magyar honvédek végrehajtottak az elmúlt évszázadokban, nem lehetnénk itt, nem beszélhetnénk magyarul és nem is emlékezhetnénk.

A magyar nép elpusztítására, eltiprására nagyon sok világhatalom "fenekedett", annak pedig, hogy nem jártak sikerrel, az Isten kegyelmén kívül a magyar katonák, közöttük - kitüntetett módon - a magyar huszárok hősiességének is köszönhető - mondta. A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a limanowai csata legfontosabb következménye az volt, hogy a lengyel nép a magyar huszárok helytállásának köszönhetően "megszabadult az orosz megszállás rémétől".

Hende Csaba szerint a lengyel népnek a magyar huszárok iránti szeretetét és nagyrabecsülését jelzi, hogy már a csatát követően is, de mind a mai napig ápolják az ott elesett sok ezernyi magyar huszár sírját, mindig van friss virág ezeken a sírokon. Elmondta, hogy december 12-én egy magyar küldöttség élén keresi majd fel a limanowai csatateret és Tomasz Siemoniak lengyel honvédelmi miniszterrel közösen koszorúzzák majd meg a felújított emlékművet.

A limanowai csatában az egykor Szombathelyen állomásozó 11-es huszáralakulat - más csapatokkal együtt - 1914. december 11-12-én az oroszok ellen, hiányos fegyverzettel, gyakran kézi tusát vívva vette fel a küzdelmet, és hősiességüknek köszönhetően győztek.

A megemlékezés résztvevői a szombathelyi laktanya udvarán megkoszorúzták az első világháborús hősi emlékművet, majd az egykori parancsnoki épületben felavattak egy emléktáblát is, amelyet a helyi hagyományőrző egyesület állíttatott.