Földrengés Japánban és Kínában

Japánban huszonketten megsérültek, Kínában pedig két ember meghalt szombaton földrengés miatt.

A Japán középső részén lévő Nagano prefektúrában 6,8-as erősségű földmozgást észleltek helyi idő szerint este tíz óra tájban (közép-európai idő szerint délután). A rengés középpontja tíz kilométeres mélységben volt, és több erős utórengés is követte. Szökőárveszélyt nem jeleztek, de tíz ház összedőlt. Közel kéttucatnyian a romok alatt rekedtek, de valamennyiüket sikerült kimenteni.

A rengés miatt ideiglenesen szünetelt a vonatközlekedés a térségben, egy utat földcsuszamlás tett járhatatlanná. Jelentős körzetben áramkimaradás volt, helyenként a vízszolgáltatás is leállt.

A fukusimai atomerőművet korábban üzemeltető vállalat, a Tokyo Electric Power (Tepco), amelynek kezelésében van a szombati földrengés középpontjától nem messze lévő Kasivadzaki-Kariva erőmű, ellenőrzéseket hajtott végre a létesítményben, bár hét reaktora jelenleg nincs működésben, kettőt viszont mihamarabb szeretnének újraindítani.

Ugyancsak rengett a föld a Kína délnyugati részén fekvő Szecsuán tartományban. A 6,3 erősségű rengés Kangting (Kangding) megyét rázta meg helyi idő szerint délután öt óra tájban. A fölmozgás középpontja 18 kilométeres mélységben volt. A lakóházak erősen megremegtek, több házban károk is keletkeztek, sok ablaküveg betört.

Egy 70 éves asszony, akire törmelék zúdult, életét vesztette. Éjszaka a helyi hatóságok egy második halálos áldozatról is hírt adtak. Egy általános iskolában pánik tört ki a gyermekek között, 42-en kisebb sérüléseket szenvedtek.

Hivatalos közlés szerint összesen 55 ezer embert érintett a rengés, közülük soknak ideiglenesen el kellett hagynia otthonát. A rengés közlekedési fennakadásokat és áramszünetet is okozott.

A 2008. május 12-i, nyolcas erősségű rengés mintegy 70 ezer ember halálát okozta Szecsuán tartományban.