Súlyos munkahelyi baleset Csongrádon

Életveszélyesen megégett egy férfi egy csongrádi üzemben történt munkahelyi balesetben - tájékoztatott a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Varga Márta közölte, a munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint kedden, a MARS Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. területén egy külső vállalkozó, a Mont Szerelő és Vállalkozó Kft. kivitelezőként a meglévő meleg vizes rendszer és a kiépítendő termálvizes rendszer csatlakoztatási munkáit végezte a malom épületben, alvállalkozó bevonásával

A működő meleg vizes hálózat csatlakoztatásához a Mont Kft. két kézi pillangószelepet épített be egy hosszú cső csonkkal együtt. Az alvállalkozó Zsámár Bt. ehhez a csőcsonkhoz akart hegesztéssel csatlakoztatni egy csővezeték rendszert. A cső elülső oldalánál még el tudták végezni a hegesztést, azonban a belső oldalon nagyon szűk hely állt rendelkezésre. Ezért a későbbi sérült bemászott a fal és a hegesztendő cső szakasz közötti szűk helyre. Munkatársa pedig beadogatta részére a szükséges eszközöket. A hegesztő tömlő beadását követően a jobb lába mellett lévő másik pillangó szelep kismértékben kinyílt. Ekkor kiáramló 86 Celsius fokos 4 bar nyomású forró víz testfelületének nagyobb részén életveszélyes égési sérülést okozott.

A sérült a munkaterületen egy másik munkatársával dolgozott, aki tűzőr és segítő feladatokat látott el. A baleset időpontjában a sérültnek háttal állva a hegesztő pajzsért nyúlt, amikor kiáltást hallott. Megfordulva megragadta a sérült karját, és kihúzta a gőzből. A sérült ruháját letépték, az előtérbe kísérték, ahol szakszerű ellátása megkezdődött, majd a férfit mentőhelikopter Budapestre szállították.

A kommunikációs vezető tudatta, a súlyos, életveszélyes munkabaleset kivizsgálása jelenleg is tart. Az eddigi megállapítások szerint a kinyíló pillangó szelep megfelelő műszaki állapotban volt, feltehetően a szűk térben való mozgás közben nyílhatott ki véletlenül.

A jogszabályok szerint a szűk térben történő csőszerelési tevékenységre részletes technológiai utasítást kellett volna készíteni, ez azonban elmaradt . A baleset megelőzhető lett volna, ha a hegesztési tevékenységet nem szűk térben, hanem egy biztonságos helyen végzik, majd ezt követően végzik el a csőszakasz beépítését - közölte Varga Márta.