Megalakult a Csongrád Megyei Közgyűlés

Kakas Bélát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, az eddigi sándorfalvi polgármestert választotta elnöknek pénteki alakuló ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés.

A kormánypárti jelöltet a húsztagú testület tizenhét igen szavazattal választotta meg. A közgyűlésben három frakció működik: a Fidesz-KDNP-é tizenegy, az MSZP-é öt, a Jobbiké négy képviselővel.

Székfoglalójában Kakas Béla úgy fogalmazott: az elmúlt ciklus a nagy változás és a nagy tervezés időszaka volt. Most az az időszak következik, amikor ezeket a terveket és álmokat valóra kell váltani. Az lesz a megye legfontosabb feladata, hogy az uniós és a kormány által bevonható pénzek jó helyre kerüljenek, ehhez menedzserszemlélet és innovatív gondolkodás szükséges - mondta.

A közgyűlés három-három alelnököt és tanácsnokot választott. Az általános, valamint terület- és gazdaságfejlesztésért felelős alelnök Ádók János (Fidesz-KDNP), a külügyi, ifjúsági, sport- és civil kapcsolatokért felelős alelnök Magyar Anna (Fidesz-KDNP), az önkormányzati koordinációs alelnök pedig - külsősként - Kovács Beáta korábbi sándorfalvi jegyző lett.

A mezőgazdasági tanácsnok a szegvári polgármester Gémes László (Fidesz-KDNP), a külgazdasági tanácsnok a mórahalmi polgármester Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP), a nemzetiségi kérdésekkel foglalkozó tanácsnok pedig a szentesi polgármester, Szirbik Imre (MSZP) lett.

Az alakuló ülést azért csak most tartották meg, mert Bakson meg kellett ismételni a képviselő- és a megyei önkormányzati választást is. A kétezer lakosú községben ugyanis voltak, akik személyazonosságuk igazolása nélkül is szavazhattak.