Lesz-e ebolajárvány Magyarországon?

Számolni kell azzal, hogy Magyarországon is megjelenhet az ebola, de pánikba esni nem kell, a hatóságok már felkészültek, a hazai járványügyi rendszer képes egy ilyen helyzet kezelésére – mondta a Kossuth Rádióban Jakab Ferenc virológus.

Az ebola – mindent a gyilkos járványról - ezzel a címmel tartottak előadást a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában olyan szándékkal, hogy tudományos alapossággal és szigorú szakmaisággal, de azért mindenki számára közérthető módon adjanak tájékoztatást az egyre nagyobb méreteket öltő ebolajárványról.

Jakab Ferenc virológus, az egyetem Természettudományi Kara docensének tapasztalatai szerint Magyarországon rendkívül szélsőséges a járvány megítélése, nagyon sokan félnek tőle, mások pedig még csak nem is hallottak róla.
Mindent az eboláról, egyetemi előadás Pécsen - 180 perc

A szakember szerint annak ellenére, hogy nálunk még nem fordult elő ilyen megbetegedés, számolni kell azzal, hogy megjelenhet a vírus. Hangoztatta, becslések szerint a fertőzöttek száma jövő január végére elérheti vagy akár meg is haladhatja a 100 ezret. Ilyen helyzetben, miközben nincs korlátozva a repülőforgalom, nagy az esélye a szórványos esetek megjelenésének, amire a magyar egészségügynek fel kell készülnie. Azt is tudni kell azonban, hogy az afrikaihoz hasonló mérvű járvány nem fenyeget. Ha tehát egyszer megjelenik az első ebolás Magyarországon, senki ne rohanjon fejvesztve cukorért, sóért meg lisztért, arra gondolva, hogy itt a világ vége, hanem egyszerűen a helyén kell kezelni az esetet. "Ne pánikoljunk!" – tanácsolta.

Jakab Ferenc hozzátette, a hatóságok már felkészültek, a hazai járványügyi rendszer képes egy ilyen helyzet kezelésére. Bár a mikroorganizmusok, vírusok párszor „megviccelték” már az emberiséget, de annak valószínűsége kicsi, hogy Magyarországon ebolás beteg feküdjön a járdán.

A fertőzés azokat veszélyezteti leginkább, akik az ebola által érintett területen jártak, ezért az itt tanuló afrikai diákokra is fokozott figyelmet fordítanak az egyetemi városokban, köztük Pécsen is – mondta Kemenesi Gábor, a helyi virológiai munkacsoport doktorandusz hallgatója.

A szakember szerint Nyugaton és Afrikában is nagyon sok a tévhit a betegséggel kapcsolatban. Nyugaton teljesen felesleges pánik tapasztalható, Amerikában és más államokban is, ahol ebolás embereket kezelnek. Afrikában a betegség terjedésének egyik oka a kórhoz kapcsolódó rengeteg hiedelem. Vannak, akik azt gondolják, a járvány a fehér ember műve, aki szándékosan vitte be hozzájuk az ebolát, mások azt feltételezik, hogy saját kormányuk terjeszti a kórt, remélve, hogy így segélyekhez jut. A tudatlanság és vádaskodás miatt nagyon sok támadás érte különféle segélyszervezetek munkatársait, haláleset is előfordult, volt, akit meglincseltek.

A szakember szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reakciója bizonyos mértékig késői, de nem kell pánikba esni, mert felvették a kesztyűt, és megvannak a tervek a járvány legyőzésére. Libériában már nyilvánvalóan lassult a betegszám növekedése, most Sierra Leonéban a legrosszabb a helyzet.

A WHO 90 napos terve azt célozza, hogy képesek legyenek a betegek 70 százalékát diagnosztizálni, be tudják őket fektetni ellátóhelyekre, elkülönítsék a többi embertől. Ha ez teljesülne január 1-jéig, akkor kezelhető mértékűvé csillapíthatnák a járványt. A javulásig azonban még mindenképpen a betegek számának emelkedése várható.

Kemenesi Gábor arról is beszélt, hogy biztatóak a vírussal kapcsolatos kutatások – egyébként Magyarországon ilyennel nem foglalkoznak –, vannak már olyan betegek, akiket sikerült meggyógyítani. Többféle ellenszer van kilátásban, mindegyikkel kutatási fázisban tartottak, de a helyzetre való tekintettel a WHO néhányukat beemelte a potenciálisan tesztelhető szerek közé. A következő lépés az lesz, hogy Afrikában decemberben már ezreken tesztelik majd az ebola ellen hatásosnak remélt szereket. Jelenleg azonban Afrikában gyakran hiányoznak a fájdalomcsillapítók, izotópoldatok, sőt az elkülönített fekvőhelyek is, ami kedvez a járvány terjedésének – tette hozzá a Kossuth Rádiónak nyilatkozó szakember.