Két újabb guantánamói fogoly érkezett Szlovákiába

A volt foglyok egyike tunéziai, a másik jemeni állampolgár. Csütörtökön érkeztek meg Szlovákiába.

A guantánamói börtönből elengedett két újabb fogoly érkezett Szlovákiába - közölte pénteken a szlovák belügyminisztérium szóvivője, Peter Lazarov. "Olyan emberekről van szó, akiket soha nem gyanúsítottak meg, illetve nem emeltek ellenük vádat terrorcselekmény elkövetése miatt, így nem jelentenek semmilyen veszélyt Szlovákiára nézve" - közölte a szóvivő. A volt foglyok egyike tunéziai, a másik jemeni állampolgár. Csütörtökön érkeztek meg Szlovákiába.

"A két férfi hároméves rehabilitációs programban vesz részt, amely során integrálódnak a szlovák társadalomba. Valamennyi jogukat tiszteletben tartjuk. Biztonsági okokból a nevüket és tartózkodási helyüket nem hozzuk nyilvánosságra" - közölte a szóvivő.

Szlovákia 2009-ben üdvözölte Barack Obama amerikai elnöknek a kétes hírű börtön bezárására vonatkozó döntését. Az ország 2010-ben fogadta be az első három volt foglyot, további hármat pedig 2013-ban.

A Guantánamói-öbölben található bázison jelenleg 74 "tisztázott" fogoly vár áttelepítésre. További 36-ot vádemelés nélkül tartanak fogva. Huszonhárom rab vádemelésre vár, további 10 pedig katonai bíróság elé kerül, vagy már a kiszabott büntetését tölti.

Guantánamo Obama elnök által megígért bezárásának fő akadálya, hogy a kongresszus nem ért egyet a foglyoknak az Egyesült Államokba szállításával.