Keresetet nyújtottak be Obama egészségügyi reformja ellen

Az amerikai képviselőházi republikánusok keresetet nyújtottak be Barack Obama egészségügyi reformjának végrehajtásával kapcsolatban - közölte pénteken Washingtonban John Boehner házelnök, aki fellépést helyezett kilátásba az elnök bevándorlásügyi rendeletével szemben is.

A washingtoni szövetségi bíróságon az egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma, valamint a pénzügyi tárca ellen benyújtott kereslet kifogásolja azt az elnöki rendelkezést, amely késlelteti a törvény azon előírásának végrehajtását, amely szerint az 50 főnél többet foglalkoztató munkaadók kötelesek fedezni az alkalmazottjaik egészségbiztosítását. Per tárgya lesz továbbá a jogszabály azon a rendelkezése is, amely felhatalmazza a pénzügyi tárcát arra, hogy fizessen a biztosítótársaságoknak.

A képviselőház elnökének közleménye szerint az elnök a kongresszust megkerülve "egyoldalú intézkedéseket" hozott az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi törvény végrehatásával kapcsolatban. "Ha a jelenlegi elnök következmények nélkül hozhat saját törvényeket, akkor erre a jövőbeni elnökök is képesek lesznek. A képviselőháznak kötelessége, hogy kiálljon az alkotmány védelmében" - írta Boehner.

A házelnök a kereset benyújtásáról szóló kommüniké kibocsátásával párhuzamosan sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, hogy Barack Obama a bevándorlás ügyében csütörtökön kiadott rendeletével elszabotálta a kétpárti törvényhozás lehetőségét. Boehner elmondta, hogy a képviselőházi republikánusok fel fognak lépni az intézkedéssel szemben, de ennek mikéntjét egyelőre nem részletezte.

Obama csütörtök este televíziós beszédben jelentette be, hogy rendelettel megerősíti a határőrizetet, megkönnyíti a képzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, és hogy mintegy ötmillió illegális bevándorló esetében a hatóságok el fognak tekinteni a kitoloncolástól, ha az érintettek nyilvántartásba vetetik magukat, átesnek a bűnügyi háttérellenőrzésen és rendesen befizetik az adót. Az erről szóló dekrétumot az elnök pénteken, Las Vegasban szándékozik aláírni.

A republikánus többségű amerikai képviselőház még júniusban felhatalmazta Boehnert az egészségügyi törvényre vonatkozó kereset benyújtására. A per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében akár évekig is elhúzódhat, és ítélet talán már csak Obama kormányzása után születik az ügyben.