Huszonöt éves a magyarországi Johannita Segítő Szolgálat

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepségen megköszönte az elmúlt huszonöt évben végzett áldozatos munkát kiemelve a szervezet vezetői és a kormány közötti szoros kapcsolat és együttműködés fontosságát.

A magyarországi Johannita Segítő Szolgálat (JSSZ) ünnepséget tartott fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából pénteken Budapesten.

Az ünnepségen Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról is beszélt, hogy a JSSZ és az MMSZ igazi testvéri kapcsolatban van egymással. Kiemelte: a máltaiaknak és a johannitáknak kilencszáz éves küldetésük a hit védelme és a szegények istápolása. Ez alatt minden korban újra meg kellett találni a közvetlen célokat és eszközöket, amellyel teljesíthették küldetésüket. Hozzátette, hogy mind a máltaiak, mind a johanniták "jól fedezték fel" ezeket az eszközöket és célokat minden időkben, ezért tudtak ilyen hosszú időn keresztül fennmaradni.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke kiemelte, hogy a JSSZ olyan időben is segítséget nyújtott a kárpátaljai magyarságnak, amikor már nem volt hová és nem volt kihez fordulniuk. Hozzátette, hogy egy nagy szláv tengerben élnek, ahol nemcsak a nyelvük idegen, hanem a hitük és a gondolkodásuk is. Ebben a közegben - hangsúlyozta - csak úgy tudnak élni és ott maradni, ha tudják, hogy vannak kiszámítható partnereik, a johanniták pedig évek óta ilyenek - tette hozzá.

A johanniták a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend 1530 után protestánssá lett ága. A katolikus ág a Máltai Lovagrend. A magyarországi Johannita Segítő Szolgálatot 1989-ben jegyeztette be néhány emigrációban élő rendtag az akkor hatályba lépett egyesületi törvénynek megfelelően. A háború után ez volt az első hivatalosan megalakított magyarországi johannita szervezet. A rendet csak később, 1993-ban ismerte el a magyar állam.