Egyeztetne a lehetséges INA-befektetőkkel a horvát kormány

Aki INA részvényeket vásárol, annak egyeztetnie kellene a kormánnyal a fejlesztési terveiről, hogy a horvát kormánnyal mint stratégiai partnerrel közösen lehessen irányítani a vállalatot - mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter.

Kifejtette, a horvát kormány a Mol INA-részesedése iránt érdeklődő minden befektetőt szívesen lát, az amerikaiakat is.

A miniszter a Bloomberg hírügynökség értesüléseit kommentálta, amelyek szerint a genfi székhelyű Klesch-csoport érdeklődik a Mol INA-részesedése iránt, és már megkezdte az INA átvilágítását. A Klesch-csoport tulajdonosa, az amerikai Gary Klesch szeptemberben jelentette ki a Bloombergnek, hogy öt-hat olajfinomítót vásárolna Európában.

Ivan Vrdoljak egy másik, az INA-t érintő ügyről is beszélt. A miniszter szerint tájékoztatták az olajtermékek kiskereskedelmével foglalkozó vállalatokat, hogy hétfőtől szigorúbb minőség-ellenőrzések lesznek a benzinkutaknál. 2014 végéig módosulnak a törvényi előírások is, onnantól kezdve a kiskereskedőknek jelezniük kell a kormánynak áraikat és azt, ha azok változnak.

Az INA honlapján található adatok szerint a vállalat 442 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Horvátországban és a szomszédos országokban.

Ivan Vrdoljak elmondta, hogy a horvát kormány lehetséges egyezsége a Mollal semmiképp sem lesz káros az INA-nak. Simola József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese a héten tette nyilvánossá, hogy a Mol kész eladni részesedését, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre.

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában és a Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A horvát állam a részvények 44,84 százalékát birtokolja.