Debreceni és nagyváradi egészségügyi fejlesztések uniós támogatással

Kisebb fájdalommal, gyorsabb gyógyulással járó műtéteket végezhetnek a debreceni klinikákon azokkal az eszközökkel, amelyeket a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO) keretében vásároltak 500 ezer euró (több mint 150 millió forint) európai uniós forrásból.

A Debreceni Egyetem (DE) klinikai központja főigazgatói kabinetjének tagja, Páll Dénes professzor a pénteki projektzáró sajtótájékoztatón elmondta: a debreceni szívsebészet, érsebészet, gyermeksebészet, valamint a kardiológia és az anesztézia műszerparkja újult meg. A projekt másik szereplője, a nagyváradi kórház pedig 1,7 millió eurós beruházást valósíthatott meg.

A debreceni szívsebészeten új monitorok, a központi intenzív osztályon pedig mobil ultrahangkészülék segíti a munkát, utóbbival évente 1300 beavatkozást is végezhetnek. Speciális ultrahang-berendezés került a kardiológiára és az érsebészetre is.

A gyereksebészet pedig olyan laparoszkópos tornyot kapott, amellyel - a korábbi ötéves korhatár helyett - már újszülötteket is operálhatnak "kulcslyuktechnikával". Beszereztek bronchofiberoscopot is, amely mellkasi műtét során a szelektív intubálást könnyíti meg, biztosítva az egyik tüdőfél izolált lélegeztetését, miközben a másik tüdőfélen az operáció zajlik - ismertette a részleteket a professzor.

Cristian Delcea projektmenedzser a romániai fejlesztésekről szólva arról tájékoztatott, hogy a nagyváradi városi kórházban teljesen átépítették és az európai szabványoknak megfelelően felújították a műtőblokkot. A modern műtőket év végéig olyan eszközökkel szerelik fel, amelyek műtét közben a legkomplexebb felvételek készítésére is alkalmasak - jegyezte meg.

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat HURO-tanácsnoka a sajtótájékoztatón elmondta: a HURO programokban a 2014-2020-as ciklusban 200 millió euró áll majd rendelkezésre nyolc határ menti magyar és román megye fejlesztéseire.

Az együttműködés az egészségügy mellett kiterjed a kulturális örökség ápolására, az út- és vízbázis, illetve a gazdaság fejlesztésére is - fűzte hozzá.