A technika sokat segít a látássérültek mindennapjaiban

A vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét segítő eszközöket, köztük a legújabb fejlesztéseket is bemutatták a LESEK – a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján.

Beszélő segédeszközök, felolvasó programok, digitális nagyítók, ügyintézés számítógépen, vagy mobilkészüléken keresztül – akadálymentesen. A vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét segítő legújabb fejlesztéseket is bemutatták a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján. A kezdeményezés célja, hogy széles körben megismertessék azokat a szolgáltatásokat, technikai lehetőségeket, amelyek a fizikai és kommunikációs akadálymentesítés terén segíthetik az érintetteket.
Kossuth Rádió, Napközben

A beszélő segédeszközök egyik újdonsága az olvasás élményét nyújtja a látássérülteknek, a képernyőolvasó programok pedig a számítógépet használó látássérültek mindennapjait könnyítik meg. A számítógép nagyon fontos eszköz, az internet az elsődleges információforrást jelenti – a látássérültek híroldalakat tudnak böngészni, ismerősökkel, barátokkal tudnak kapcsolatot tartani, sőt vásárolhatnak, elektronikusan intézhetik a banki ügyeket, az ügyfélkapukon keresztül pedig az ügyintézés is sokkal egyszerűbb, mintha személyesen kellene bemenni a hivatalokba.

Csák Attila, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének munkatársa Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a konferencia szervezésével az volt a céljuk, hogy minél több emberhez juttassák el azokat a segédeszközöket, amelyekről nem biztos, hogy más forrásból értesülnének, vagy önállóan megtalálnák az eszközök forgalmazóit.

Csák Attila hozzátette: a fehér bot helyett használható ultrahangos készülék például magyar fejlesztés, amellyel akár a világpiacra is ki lehet lépni. A készülék rezgő hangot ad, ha használója egy szilárd tárgy felé közelít vele, s a fehér botnál annyival jelent nagyobb segítséget, hogy nem csak a föld felszínéhez közel lévő akadályokat érzékeli, hanem a kéz- és fejmagasságban lévőket is.

Csák Attila beszélt a személyi titkár szolgáltatásról is, amellyel önállóan tud boldogulni a látássérült. Ez egy diktafonhoz hasonló eszköz, amellyel hangos jegyzeteket lehet készíteni, de van benne óra, időzítő, számológép, és számos más olyan hasznos funkció, amely a mindennapi élethez szükséges.

Az eRikkancs szolgáltatás segítségével egy oldalon keresztül lehet böngészni a címlapokat, s amelyik újság a felhasználó érdeklődését felkelti, azt megvásárolhatja, és egy képernyőolvasó segítségével juthat hozzá a tartalmakhoz.

Fogyatékossággal élő embereknek segít a számos díjjal – köztük fogyasztóvédelmi díjjal – jutalmazott Értéksziget Webáruház is, amelynek üzemeltetői maguk is fogyatékossággal élők. Szabó Zoltán József, a webáruház ügyvezetője a műsorban beszélt arról is, hogy a bevételük egy részéből fogyatékosügyi szervezeteket támogatnak.

Torma Zsolt programozó maga is látássérült, mobil alkalmazásokat, például könyvolvasó alkalmazást fejleszt, amely a szórakozást könnyíti meg. Hozzátette: a mindennapi ügyek intézésében nagyon nagy segítséget jelent a számítógép és az okostelefon, hiszen a számlafizetéstől a banki ügyekig nagyon sok szolgáltatás érhető el kényelmesen, interneten keresztül.