A szakoktatás erősítésével a székely elvándorlás ellen

A székely fiatalok szülőföldön való boldogulásának esélyeit a helyi szakoktatás erősítésével is növelni szeretné Hargita megye tanácsa.

A szakoktatást erősítené Hargita megye tanácsa. Borboly Csaba, a testület elnöke a 180 percben az indokok kapcsán azt mondta, bár a megyében a magyarság aránya pozitívan alakul, nincs szó a románságba való beolvadásról, ellenben az elvándorlás nagyon nagy probléma.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, szakoktatás - 180 perc

Látni kell, hogy a magyar állam segítségével Erdélyben sikerült létrehozni a Sapientia Egyetemet, amely jó utat jelent annak, aki a felsőoktatásban folytatja a tanulmányait. Erre azonban csak a magyar fiatalok fele kap esélyt, mert sokan elbuknak az érettségin, ezt követően pedig nagyon nehéz már egyetemre menniük.  Közülük sokan az első munkanélküli segélyből elmennek külföldre szerencsét próbálni.

Annak, hogy sokan nem mennek át az érettségi vizsgán, Borboly Csaba szerint az az oka, hogy az elmúlt 9-10 évben országos szinten szétverték a szakoktatási rendszert, és mindenkit betuszkoltak az elméleti oktatásba.

Hargita megyében ezért is fogtak neki, lassan másfél éve annak, hogy helyi szintről építsék újjá a szakoktatási rendszert. Időközben kedvező kormányzati döntések is születtek, például, hogy a szakoktatásban résztvevő fiatalok ösztöndíjat kaphatnak.

Borboly Csaba úgy fogalmazott, a megyében lentről felfelé kezdik el építgetni a szakoktatási rendszert, hogy legyen esély a fiatalok helyben tartására.