A Jobbik a korkedvezményes nyugdíj mellett

Sneider Tamás alelnök szerint nem igaz, hogy a technikai fejlődés miatt kisebb fizikai és szellemi igénybevételnek vannak kitéve az érintett munkavállalók.

A Jobbik ellenzi, hogy az év végével megszűnjön a korkedvezményes nyugdíjrendszer. Sneider Tamás, a párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy egyes szakterületeken dolgozók után a munkáltató 13 százalékos extra járulékot fizetett, s ennek köszönhetően hamarabb nyugdíjba mehettek az érintettek. Tévesnek nevezte azt az érvet, hogy a technikai fejlődés miatt kisebb fizikai és szellemi igénybevételnek vannak kitéve ezek a munkavállalók. Az ellenzéki politikus példaként hozta, hogy egy mentősnek ugyanúgy le kell vinnie egy 140 kilós beteget az emeletről, és egy idősebb gépjárművezetőnek is nagyobb kihívás a munka.

Sneider Tamás egyúttal azt követelte: a kormány számoljon el a 13 százalékos extra járulékkal, amelyet a jövő nyugdíjaira fizettek be a munkáltatók. Ha megszűnik a korkedvezményes nyugdíjrendszer, mi lesz az idei 22 milliárd forint sorsa? - kérdezte. A jobbikos politikus jelezte: részt vesz a LIGA Szakszervezetek pénteki demonstrációján. Kitért arra is, hogy módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után.