Ülésezik a Máért

A Máért tanácskozását Orbán Viktor kormányfő nyitja meg a Parlamentben. Délelőtt felszólal Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is, ezután a határon túli magyarság képviselőinek rövid előadása következik, amelyre a kormányfő reagál.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson várhatóan szó lesz a szomszédos országokban zajlott idei évi választásokról, aktuális nemzetpolitikai kérdésekről, a jövő évre tervezett szakiskolai tematikus évről is.

Délután tematikus blokkal folytatódik a tanácskozás, szakállamtitkárok beszámolnak a Máért szakbizottsági ülésekről, Wetzel Tamás helyettes államtitkár a honosításról, Potápi Árpád János az aktuális kérdésekről beszél, előadást tart Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője.

Az ülés végén zárónyilatkozatot fogadnak el, ebben az államtitkár tájékoztatása szerint biztosan kitérnek majd Kárpátaljára és az ukrán helyzetre, szolidaritást kifejezve az ottani magyarsággal.