Nemi erőszak: 15 évre ítéltek két rendőrt Tunéziában

A nő a bűntett elkövetésekor, 2012-ben huszonhét éves volt, és vőlegényével ült egy autóban, amikor három rendőr rájuk támadt. Míg ketten közülük megerőszakolták, a harmadik sakkban tartotta a párját, majd arra kényszerítette a férfit, hogy vegyen ki pénzt egy bankautomatából.

Nemi erőszak miatt 15 év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön két rendőrt Tunéziában, a döntést az áldozat ügyvédje nagy előrelépésnek nevezte. "A vádlottakat 15 év börtönbüntetésre ítélte a fellebbviteli bíróság" - közölte a jogász az AFP francia hírügynökséggel.

A rendőröket, akik két évvel ezelőtt erőszakoltak meg egy fiatal nőt, márciusban első fokon hét év szabadságvesztéssel sújtották, miután eredetileg az áldozatot vádolták erkölcstelen viselkedéssel.

A nő a bűntett elkövetésekor, 2012-ben huszonhét éves volt, és vőlegényével ült egy autóban, amikor három rendőr rájuk támadt. Míg ketten közülük megerőszakolták, a harmadik sakkban tartotta a párját, majd arra kényszerítette a férfit, hogy vegyen ki pénzt egy bankautomatából. Utóbbi rendőrt a bíróság két éves börtönbüntetésre ítélte tettéért.

Az áldozat elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a törvényszék súlyosbította a büntetést, azonban hozzátette, hogy az szerinte "még így is kevés a rendőrök által elkövetett visszataszító bűncselekményhez képest".

Az első bírósági eljárás során ejtették a rendőrök elleni vádat, és olyan határozat született, amely szerint a nő megsértette Tunézia erkölcsi előírásait. Ez heves tiltakozó akciókat váltott ki az észak-afrikai országban, ahol a nemek egyenlőségét támogatók árgus szemekkel figyelik a női jogok alakulását Zín el-Abidín ben Ali elnök autoriter rezsimjének 2011-es megbuktatása óta. Ezután a nő sérelmeit egy könyvben írta le, "Bűnös vagyok, mert megerőszakoltak" címmel.

Megfigyelők szerint a 2011-ben elmozdított elnök idején elképzelhetetlen lett volna, hogy egy nő rendőröket vádoljon meg, csakúgy, mint az esetet kísérő általános felháborodás is. A nők sorsával kapcsolatos aggodalmakat enyhítette az idén elfogadott alkotmány ide vonatkozó cikke, amely az alaptörvénybe foglalja a nők és férfiak közti egyenjogúságot.