Nekiment Junckernek a Financial Times

Úgysem hiteles, hogy ő akar az adóelkerülés ellen küzdeni, jobb lenne, ha félreállna – ezt tanácsolta a világ egyik vezető gazdasági lapja Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. Mindezt természetesen a Junckert is érintő luxemburgi adóelkerülési ügy miatt.

Az erotikus szolgáltatásokat közvetítő Jasmin TV tette igazán gazdaggá Gattyán Györgyöt, aki a 100 leggazdagabb magyar listáján az első helyet foglalja el. Az üzletember tavaly cégbirodalmának, a Docler Holdingnak jó részét egy luxemburgi vállalkozásba vitte át. A Docler Holding egyik vezetője nemrégiben köszönte meg egy konferencián a nagyhercegség támogatását. A rendezvényen többen kiemelték, hogy Luxemburgban a - kiváló infrastruktúra mellett - az adóoptimalizálás lehetőségei miatt érdemes letelepedni.

Oknyomozó újságírók kiderítették, hogy 340 nagy multinacionális cég használta ki a kiskapukat. Köztük olyan ismert márkák, mint az Apple vagy a Pepsi. Elég volt egy leányvállalatot létrehozni a nagyhercegségben, és úgy számlázni a cégcsoport egységei között, hogy a nyereség Luxemburgban csapódjon le. Ott már csak különalkut kellett kötni a helyi hatóságokkal, sok milliárd eurót húzva ki a többi tagállam zsebéből.

Elfogadhatatlan, hogy a cégek csak úgy alkudozzanak, mint a piacon, hogy hol nem kell egyáltalán adót fizetniük – jegyezte meg Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.

Az ügy az után lett igen kínos, hogy megalakult az új Európai Bizottság. Az unió kormánya ugyanis kíméletlen szigort ígért az adóelkerülés ellen, csakhogy a testületet ugyanaz a Jean-Claude Juncker vezeti, aki akkor, amikor ezek a kínos szerződések köttettek Luxemburgban, miniszterelnök és pénzügyminiszter is volt. Először még azt állította, ő ezekről a dolgokról semmit nem tudott, mert az adóhatóság nem tájékoztatta.

A mi törvényeink szerint a pénzügyminiszter adhat ugyan instrukciókat az adóhatóságnak, de az nem köteles jelenteni neki – mondta, amikor nekiszegezték a kérdést, hogy tudott-e az adóelkerülésről. Majd pontosított, hogy természetesen tudomása volt mindenről, hiszen Luxemburg nem nagy ország, de szerinte nem adóelkerülésről volt szó, hanem csak arról, hogy kihasználták a kiskapukat. Juncker azóta megpróbál előre menekülni, és alapos reformokat ígér. Európai parlamenti képviselők egy csoportja szerint az elnök alkalmatlanná vált feladatára, ezért is kezdeményeztek ellene bizalmatlansági indítványt.

Mások viszont azt javasolják, nem kellene megvárnia Junckernek a jövő hétre várható szavazást. A Financial Times című neves brit gazdasági lap arról írt, ha marad is a bizottság, az ő személyes hitele már odavan, és képtelen lenne hitelesen képviselni a gazdaság kifehérítését célzó uniós politikát. Jobb lenne félreállnia.