Lefejezésre készült három terroristajelölt Londonban

Terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat csütörtökön Londonban három fiatal muszlim férfi ellen, akik feltehetően emberrablásra és foglyuk lefejezésére készültek.

A vádhatóság szerint a két hete őrizetbe vett csoport arra készült, hogy az utcán elrabol valakit és lefejezi, hasonlóan ahhoz, ahogy az Irakban és Szíriában tevékenykedő, Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorcsoport tette több nyugati túszával.

A 21 éves Nadir Ali Sayedet, a 19 éves Yousaf Shah Syedet és a 27 éves Haseeb Hamayoont november 6-án vették őrizetbe Londonban a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának emberei.

Az ügyész a londoni Westminster kerület magisztrátusi bíróságán tartott előzetes csütörtöki meghallgatáson felfedte, hogy a vád szerint a három őrizetes emberrablásra és foglyuk lefejezésére készült. Az ügyész szerint a vádlottakat "szinte pillanatokkal" a tervezett terrorcselekmény végrehajtása előtt fogták el.

Az egész ügy csak a csütörtöki vádemelés után került nyilvánosságra, és a vádhatóság képviselője által elmondottakon kívül egyéb részlet egyelőre nem ismeretes. A tárgyalás decemberben kezdődik a londoni központi büntetőbíróságon.

Az idei év elején hasonló terrortámadásért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt a büntetőbíróság két nigériai származású muszlim fanatikust. Egyikükre szabadlábra helyezés lehetősége nélküli, tényleges életfogytiglani börtönt róttak ki, másikuknak minimum 45 évet kell rács mögött töltenie.

A világszerte megdöbbenést keltő brutális bűncselekmény áldozata egy brit katona, a 25 éves Lee Rigby volt, aki 17 éves kora óta szolgált a brit hadseregben, és megjárta az afganisztáni frontot is. A lesben álló támadók a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében, autójukkal a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolták és megpróbálták lefejezni a körletébe visszatérő Rigbyt, több száz járókelő szeme láttára.

A brit kormány nemrég a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam tevékenysége.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.