Konferencia az internetről - éppen Kínában

Az internet szabadsága és nyitottsága, de egyben határok között tartása, egyfajta "rend" mellett álltak ki kínai vezetők és szakemberek egy nemzetközi konferencián, amelyet első ízben rendeztek meg a világháló globális szabályozásának témakörében a kelet-kínai Vucsen városában - jelentette a kínai média csütörtökön.

Ma Kaj kínai miniszterelnök-helyettes "kétélű fegyvernek" nevezte az internetet, s olyan együttműködést sürgetett, amely az internetbiztonság kérdésében az egyes országok különböző aggodalmait messzemenőkig tiszteletben tartja. Az internet adta lehetőségek jobb felhasználását szorgalmazta az innováció népszerűsítése, a kormányzati munka átláthatósága, a kultúraterjesztés és a közszolgáltatások terén. Kiemelte, hogy az internet egyre meghatározóbb tényezője a nemzetgazdaságnak, s utalt arra, hogy az internetes, köztük az e-kereskedelemből élő kínai vállalatok piaci értéke rohamosan növekszik, négyük a nemzetközi lista top 10-ében is benne van.

Miközben Ma népes hazai és több tucat országból érkezett hallgatósága előtt beszélt a teremben, odakint kisebb tiltakozó csoport követelte az internethasználat nagyobb szabadságát, így például a Google, a Facebook, a Twitter, a YouTube, a 64tianwang és más oldalak intézményes blokkolásának felszabadítását.

Kínában szeptemberben, egy kerekasztal-beszélgetés erejéig a tiencsini világgazdasági fórumhoz kapcsolódóan már napirendre tűzték az internet globális szabályozásának kérdését. Akkor kínai részről hangoztatták: az internet nemzetközi irányítását, kormányzását úgy kellene egységesíteni, hogy a megállapodást követően azon ne változtathassanak egyes országok, érdekcsoportok vagy személyek, az irányítást pedig átlátható módon, nyilvános és világos szabályok szerint kellene folytatni.

A mostani konferencián a hazai vállalatok - például az Alibaba és a Tencent - mellett képviselteti magát az Apple, a LinkedIn, az IBM, a Microsoft, a Qualcomm, a SoftBank, a Cisco Systems, az Amazon, a Nokia és Thomson Reuters is. A megvitatatni tervezett témák között az új média, a mobil internet, a határokon átnyúló e-kereskedelem, a kiberterrorizmus, az internetes bankolás és a kiberbiztonság is szerepel.

A világ legnépesebb országának 632 millió polgára böngészi a világhálót rendszeresen, illetve azt, amihez hozzájut belőle. Köztudomású ugyanis, hogy Kína "élen jár" az internet technikai és tartalmi kontrolljában, ezért is nevezte néhány megfigyelő némileg "abszurdnak" az internetkonferencia helyszínének megválasztását. A kínai korlátozások és tiltások mögött többnyire politikai, biztonsági megfontolások vannak, a közvélemény befolyásolásának ellenőrzése. Egyes oldalak elérhetetlenné tételével nem ritkán büntetnek is olyan médiumokat, szervezeteket, amelyeket Pekingben ellenségesnek tartanak.

Helyszíni jelentések szerint a háromnapos esemény idején a résztvevők és a környékükön lévők használhatják a Twittert, a Facebookot, a Google keresőjét, és számukra még a YouTube is elérhetővé válik.