Heten vehették át a Richter Aranyanyu Díjat

Ebben az évben hét, elsősorban a speciális problémákkal küzdő és a hátrányos helyzetűek életét segítő nőket tüntették ki a Richter Aranyanyu Díjjal csütörtökön, Budapesten.

A Richter Aranyanyu Díjat és a Ridikül Magazin különdíját hét olyan segítő foglalkozású nő vehette át, akik munkájuk során minden nap másokért dolgoznak, ugyanakkor csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. A kitüntetés önbecsülésük növelésére és munkájuk elismerésére szolgál - közölte a Terézanyu Klub az MTI-vel. Pedagógus kategóriában a zsűri Szabó Károlynét, a budapesti Méhkas lakásotthon vezetőjének munkáját ismerte el a kitüntetéssel. Ildikó tíz, szüleik nélkül nevelkedő, többnyire bántalmazott gyerekeknek próbál igazi otthont teremteni. Célja, hogy a fiatalok be tudjanak illeszkedni a társadalomba, megtalálják hivatásukat, és nehéz sorsuk ellenére is teljes életet élhessenek.

Az orvos kategória győztese Csoma Zsanett lett, aki bőrgyógyászként szintén gyerekekkel foglalkozik. Koraszülött gyermeke motiválta, hogy bekapcsolódjon az újszülöttek ellátásába. Munkája mellett a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumi elnökeként is tevékenykedik. Az egészségügyi szakdolgozó kategória zsűri díját Schuster Barbara kapta, aki munkája során gerincferdüléses betegekkel foglalkozik, a Vertebra Alapítványban több száz fős közösség életét koordinálja, táborokat szervez és igyekszik enyhíteni a fűző viselésére kötelezett fiatalok lelki megpróbáltatásait. A zsűri mellett a közönség is kiválaszthatta minden kategóriában a kedvencét. Ebben az évben a legtöbb szavazatot az egészségügyi szakdolgozó kategóriában Oláh Éva, a kistarcsai kórház nővére kapta. Az internetes felületen látható kisfilmjében a nővér elmondta, hogy roma származása miatt jelentős hátránnyal indult szakmájában és többszörösen kellett bizonyítania, hogy elfogadják. Már azonban betegei "földre szállt angyalként" emlegetik.

Pedagógus kategóriában Egerszegi Sándorné fejlesztőpedagógust díjazta a közönség. A szakemberre száznyolcvan enyhe és közepes fogyatékkal élő gondozott tekint úgy, mint családtagra, pótanyukára, aki szabadidejében sportversenyekre viszi őket és drukkol azokért, akikért más nem. A siketeket és nagyothallókat megtanította kézjelekkel énekelni, létrehozta és azóta is vezeti az ország első jelnyelvi kórusát, a Gaudete-t. H. Nagy Katalin, az orvos kategória közönségdíjasa a legtöbb szavazatot kapta a döntősök között. Katalin gyermekdiabetológus, a cukorbeteg gyermekek és hozzátartozóik támogatására tette fel életét. Idén a Ridikül Magazin ajánlott fel különdíjat, amelyet Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász vehetett át. A zsűriben ebben az évben is Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Dobó Kata színésznő, és Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író vett részt.