Földi Péter kiállítása Hódmezővásárhelyen

A Kossuth-díjas festőművész alkotásaiból nyílik összegző tárlat vasárnap Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

A tárlaton a vásárhelyi múzeum emeleti termeiben mintegy hatvan egyedi hangulatú festményt és néhány különleges plasztikát láthat a közönség 2015 február közepéig.
"Azokat a dolgokat festem azóta is, amelyekkel együtt élek egész gyermekkorom óta. (...) Ehhez azonban meg kell érteni az itteni tárgyak, motívumok összes jelentését, és akkor ez a festészet is időszerűvé, korszerűvé válik" - vallotta a somoskőújfalui születésű festőművész a róla készült kismonográfia fülszövegében.

Földi Péternek a Karancs és a Medves lábánál fekvő otthona és környezete festészetének egyik legfőbb ihlető forrása. De lelkéhez közel állnak a gyermekrajzok is, amelyekkel évek óta foglalkozik.

Az idén 65 éves alkotó az egri Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán végzett Blaskó János, Seres János, Nagy Ernő tanítványaként, majd tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán fejezte be. 1995 óta az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola docense.

Földi Péter különleges alkotó, munkáit a népművészeti hagyományok újraértelmezése, az önálló stílustendencia megteremtése jellemez. A hazai tárlatok rendszeres résztvevője, így a Vásárhelyi Őszi Tárlaton is visszatérő kiállító. A vásárhelyi kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet 1998-ban nyerte el.

Földi Péter munkásságát sok más kitüntetés mellett 2007-ben Kossuth-díjjal is elismerték, 2009-ben magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima díjas lett. Immár két évtizede tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.