Orbán: A magyar érdekek védelme a kormányzati munka vezérelve

A magyar érdekek és a szuverenitás védelmét nevezte a kormányzati munka vezérelvének Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén. A miniszterelnök a világban szétszórtan élő magyarság képviselői előtt arról beszélt, hogy a magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború. Mivel Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak is, ezért „lojális lesz a szövetségeseihez”, még akkor is, ha nem ért egyet bizonyos lépésekkel. A kormányfő ugyanakkor kulcskérdésnek nevezte, hogy Magyarország gazdaságilag sikeres legyen, mert mint mondta: csak így ellensúlyozható a szellemi viták miatti negatív nemzetközi megítélés.

Csak az Egyesült Államokban másfél millióan vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámláláson, bár 100 ott élő közül csak hét beszél magyarul. A helyi magyarok azt mondták: az amerikai társadalomban gyakori költözések miatt felértékelődik a családok és az anyaország szerepe a kultúra megőrzésében.

Az elmúlt három év során a szálak nagyon erősödtek, pontosan a kormányzat nyitottsága miatt, tehát felismerés történik egyre inkább arra, hogy egyáltalán létezünk – állapította meg Hámos László, az amerikai Magyar Emberi Jogok Bizottságának elnöke.

A világban szétszórtan élő csaknem hárommilliós magyarság szervezeteinek közös fóruma, a 2011-ben alapított Magyar Diaszpóra Tanács. Bár a tanács ülésén a magyar érdekek és a szuverenitás védelmét nevezte a kormányzati munka vezérelvének a kormányfő, ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy nem érdeke az anyaországnak olyan fejlemény, amely elvág bennünket erőforrásoktól, piacoktól, ezért az orosz-ukrán helyzetben higgadt döntéseket kell hozni.

A miniszterelnök közölte: Magyarország akkor is kiáll egy-egy NATO- vagy uniós döntés mellett, ha azzal nem vagy nem teljesen ért egyet, ugyanakkor Magyarországnak meg kell védenie gazdasági érdekeit. Orbán Viktor szerint kulcskérdés, hogy Magyarország gazdaságilag sikeres legyen, mert csak így ellensúlyozható az elvi viták miatti negatív nemzetközi megítélés.

„Gazdasági sikereinket meg kell védeni, a költségvetésünket komolyan kell venni, nem lehet engedni, hogy elússzon a hiány, nem szabad engedni könnyű csábításoknak és a parlament mostani költségvetési és adóvitájában is ezt a szilárd költségvetést képviseli a kormányzó többség, ugyanis ez véd meg bennünket” – fogalmazott a kormányfő.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint teljes társadalmi és politikai konszenzus van a külhoni magyarság tekintetében, a magyar állampolgárság megszerzésében, az ezzel járó szavazati jogban és az autonómiatörekvésekben.

„Nagyon nagy támogatása van a honosításnak a diaszpórában is, a magyar állampolgárság megadásának, a magyar útlevélnek, és nagy örömmel fogadta a diaszpóra, hogy újabb konzulokat küldtünk ki a világ minden részére, akik segítenek az állampolgárság intézésben” – mutatott rá Semjén Zsolt.

A kormány jövőre egy milliárd forintot fordít több száz fiatal kiutazására a szórványban élő magyarokhoz, és 500 millió forint jut a kint élő magyarok levéltári és könyv hagyatékainak megőrzésére is.