Lefejezett egy amerikai segélymunkást az Iszlám Állam egy csoportja

Lefejeztek egy amerikai segélymunkást a szélsőséges Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei, vélhetően a tavaly Szíriában elrabolt Peter Kassig lehet az, aki a világhálóra vasárnap feltett videofelvételen látható. A szélsőségesek lefejeztek 15 szíriai katonát is.

Az iszlám szélsőségesek lefejeztek 15 szíriai katonát is.

Az Iszlám Állam, amely augusztus óta már négy nyugati túsz kivégzéséért vállalta a felelősséget, egy olyan felvételt hozott vasárnap nyilvánosságra, amelyen álarcos fegyveres látható egy levágott fej mellett.

A videón egy brit akcentussal angolul beszélő azt állította: "Ő Peter Kassig, egy amerikai állampolgár az önök országából".
Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a beszélő a világsajtó által csak Dzsihadista (Jihadi) Johnként emlegetett brit-egyiptomi amatőr rapper lenne, aki az IÁ-hoz való csatlakozása előtt Londonban élt, és aki két amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff feltételezett gyilkosa.

Az amerikai hatóságok a felvétel elemzése alapján néhány órával később megerősítették a képsorok hitelességét. Barack Obama amerikai elnök, aki ázsiai és ausztráliai diplomáciai körútjáról hazatérőben értesült a videóról, az elnöki repülőgép fedélzetén kiadott nyilatkozatában részvétét fejezte ki Kassig hozzátartozóinak. Obama "az abszolút gonosz" megnyilvánulásának nevezte a segélymunkás meggyilkolását.

A 26 éves Peter Kassig, az amerikai hadsereg egykori katonája, 2013-ban esett fogságba, amikor a szíriai lakosságnak szánt segélyek eljuttatásában vett részt. Barátai szerint a fogságban áttért az iszlámra, és még nevét is megváltoztatta. Új neve Abdul Rahman lett.

Korábban megjelent egy október 3-án a világhálóra feltett felvételen is, amelyen a brit Alan Henning kivégzését mutatták be a szélsőségesek. A 47 éves Henninget tavaly decemberben ejtette fogságba a fegyveres szervezet ugyancsak Szíriában, ahol egy segélyszállítmányt kísért.

Az Iszlám Állam cselekedetei "nem képviselnek egyetlen vallást sem", a muzulmán hitet sem, amelyet Abdul Rahman felvett" - jelentette ki Obama.

Kassig már a harmadik kivégzett amerikai, akinek meggyilkolásáért az IÁ vállalta a felelősséget. A két másik meggyilkolt nyugati túsz, Alan Henning és David Haines humanitárius segélymunkás, brit volt.

Az interneten vasárnap megjelent 15 perces videón a IS fegyveresei sorban lefejeznek 15 katonát is, akiket Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének katonáiként mutattak be.

Manuel Valls francia kormányfő közleményében a leghatározottabban elítélte "az újabb barbár tettet", és leszögezte, hogy ez még inkább megerősíti Franciaország eltökéltségét az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Az ügyben David Cameron brit miniszterelnök is megszólalt. "Borzadállyal tölt el Abdul Rahman Kassig hidegvérű meggyilkolása. Az IÁ ismét tanúbizonyságot tett romlottságáról. Együtt érzek a családdal" - írta Twitter-üzenetében a politikus.