Ötszörös áron kelt el egy Kmetty-mű a BÁV aukcióján

Kikiáltási árának ötszöröséért, 9 millió forintért kelt el Kmetty János száz év után előbukkant Városliget című festménye a BÁV háromnapos budapesti aukcióján, amelyen több műtárgy is élénk licitharc mellett talált gazdára.

A BÁV pénteki közleménye szerint nagy érdeklődés mellett zajlott a csütörtök este zárult háromnapos árverés. Idén először jótékonysági aukciót is tartottak: Fehér László Híd árnyéka című nagyméretű festményét 2 millió forintnál ütötték le, az összeggel a TV2 Süss fel nap! elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programját támogatják, amely a tehetséges gyerekeket segíti.

Nagy volt az érdeklődés Márffy Ödön Akt szabadon című alkotása iránt, amely csaknem 4 millió forintért cserélt gazdát, míg Vörös Géza feleségét ábrázoló Sárga ing című festménye több mint 5 millió forintért kelt el. A kortárs alkotások közül Gyémánt László Miles Davies-t ábrázoló művét több mint négyszeres áron ütötték le - írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az aukció első napjának ékszerei közül népszerűek voltak a 19. századi biedermeier és a díszesebb neobarokk darabok. A finoman megmunkált apró állatfigurákkal és gyöngyökkel díszített fülbevalópárt több mint háromszoros áron ütötték le, de kelendőek voltak a gyémánttal ékített neobarokk karkötők és a korállal díszített ékszerek is.

Mint kiemelték, a tételek közül szinte maradéktalanul elkeltek a szecessziós darabok. A befektetési szempontból is figyelemre méltó, fehéraranyból készült, briliánsokkal, valamint tahiti gyönggyel díszített ékszerekért több millió forintot fizettek a vevők.
Az órakínálat két legmagasabb árat elért tétele egy 18 karátos rozé gold Cartier női karóra, amely közel 2 millió forintért kelt el, valamint egy Jaeger-LeCoultre 18 karátos arany férfi karóra, amely a nap legmagasabb leütési árán, 3 millió forintért cserélt gazdát.
Az árverés zárónapján az ezüstből készült tárgyakat kísérte a legnagyobb érdeklődés. A nap folyamán élénk licitharc folyt három ékszerdobozért. Egy finoman megmunkált német szecessziós ékszertartó szekrény és egy art deco ékszertartó ládikó is a kikiáltási ár tízszereséért kelt el. A meisseni kollekcióból a Föld allegóriáját ábrázoló nagyméretű kisplasztikáért mintegy 500 ezer forintot fizettek.

A Zsolnay-kollekció historizáló és szecessziós stílusban készült dísztárgyai közül a legtöbbet egy színes eozinmázakkal festett, vadgesztenyeágakkal dekorált kancsóért ajánlottak.

Az ezüst kollekció egyik különlegessége volt egy moszkvai rokokó tubákos szelence, amely a kikiáltási ár négyszereséért talált új gazdára. Az ezüst használati tárgyak közül nagy licitharc folyt egy nagyméretű, pesti historizáló gyümölcskínáló tálért, az aprólékosan megmunkált erdélyi, 1620 körülre datált, késő reneszánsz harangvirág serleg pedig kikiáltási árának több mint a duplájáért, 750 ezer forintért kelt el az árverésen - írták a tájékoztatóban.