Orbán: az Egyesült Államok Magyarország szövetségese

A magyar-amerikai kapcsolatok lényege, hogy a két ország között szövetség van a politikában, partnerség a gazdaságban és tisztelet a szellemi-kulturális életben - mondta Orbán Viktor az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a General Electric magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, pénteken Budapesten.

A miniszterelnök kifejtette: "súlyos hiba, ha nem látják a fától az erdőt, vagyis a részletek eltakarják előlünk az egészet; az AmCham 25 éves évfordulója egy magaslat, ahonnan jól látszik az erdő, vagyis hogy Magyarország és az Egyesült Államok jó gazdasági partnerei egymásnak". "Lehetnek ugyan viták Magyarország és az Egyesült Államok kormánya között, de valójában két szövetségesről van szó" - szögezte le a magyar kormányfő.

A magyar és az amerikai nép között barátság van, amely nem politikai deklarációkon alapul; alapját többek között olyan magyar zsenik adják, mint Szilárd Leó, Neumann János, Szent-Györgyi Albert vagy Kármán Tódor, "akik nyomot hagytak az amerikai politikai, gazdasági, tudományos, kulturális életben, és akikre méltán lehet büszke mindkét nemzet" - hangsúlyozta Orbán Viktor az Országház Felsőházi termében mondott beszédében.

Kijelentette: Európában néha megütközést kelt, amikor az amerikaiak Amerika kivételességéről beszélnek, de Magyarországon ez nem kelt meglepetést, mert természetes, hogy minden nemzet kivételesnek tartja magát. Magyarország kivételességének a jele többek között a magyar nyelv és az, hogy 1100 éven át megmaradt, és közben világszínvonalon fejezte ki gondolatait az irodalomban, a képzőművészetekben és a zenében. Az Egyesült Államok kivételességnek jele, hogy előzmények nélkül megalkottak, és évszázadokon át fenntartottak egy egyedülálló demokráciát. "Tizenhárom brit gyarmatból világbirodalommá nőni nyilvánvalóan a kivételesség bizonyítéka" - fejtegette a miniszterelnök.

"Nyilvánvaló a hasonlóság tehát Magyarország és az Egyesült Államok között a lényeget illetően": mindkét nemzet hisz abban, hogy "erős közösséget csak a szabadságban élő, szabadon vállalkozó egyének hozhatnak létre" - emelte ki, hozzátéve: mindezt az Istenbe vetett szilárd hittel vallja, ahogy az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat végződik és a magyar alaptörvény kezdődik.

Orbán Viktor végezetül kijelentette: Európában, Közép-Európában és benne Magyarországon nincs olyan józan ember, aki a hidegháború visszatérését szeretné. Az európaiak a nemzetközi jog tiszteletét szeretnék, békét, együttműködést és az ezzel járó gazdasági prosperitást. "Nem akarjuk, hogy az európai prosperitás két hidegháború közötti intermezzóvá váljon" - fogalmazott. Európa jövőbeli sikerének egyik alappillére a transzatlanti szövetség, "vagyis fegyverbarátság az Egyesült Államok és Európa között" - mondta Orbán Viktor.

Az ünnepségen beszédet mondott Benkő Vilmos, az AmCham elnöke és Ferdinando Beccalli-Falco, a GE Europe elnök-vezérigazgatója is.