Már 36 ezer vadlúd tanyázik Tatán

Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig néhány nap leforgása alatt csütörtök reggel már 36 ezer vadludat számoltak össze a természetvédők.

Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11 ezer vadlúd pihent az Öreg-tónál. Most a legalacsonyabb a vízállás a tavon, így az emelkedés ütemének átmeneti megtorpanását várják a szakemberek, de ha ismét nagyobb lesz a vízfelület, ugrásszerűen tovább nőhet a ludak száma - írja közleményében a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

A tömeget alkotó nagy lilikek (Anser albifrons) mellett feltűnt egy örvös lúd (Branta bernicla) és 34 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is. A Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetettként szereplő színpompás vörösnyakú lúdból már tavaly is a korábbi éveket meghaladó, rekordszámú tömeg pihent Tatán, a természetvédők reményei szerint idén tovább nő a számuk.

A kép közepén egy vörösnyakú lúd látható. (Fotó: Pribéli Levente )

A kép közepén egy vörösnyakú lúd látható. (Fotó: Pribéli Levente )



Az eddigi megfigyelések negatív eredményét a vetési ludak (Anser fabalis) rendkívül alacsony száma hozta, eddig mindössze 200 példányukat sikerült összeszámolni. Sajnos ez az adat is illeszkedik az elmúlt évek megfigyeléseihez, amelyek a vetési lúd állományának nyilvánvalóan csökkenő tendenciáját mutatják.

A tatai Öreg-tó a vadludak tradicionális pihenőhelye. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak minden évben visszatérnek Tatára, hogy a telet itt töltsék el, majd február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeikre.

A madarak tiszteletére hagyományosan minden év novemberében fesztivált is szerveznek a természetvédők, amely gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.