Ferenc pápa szentmiséjén vesznek részt a római magyar közösség tagjai

A Ferenc pápa által a vatikáni Szent Márta-házban bemutatandó reggeli szentmisén november 11-én a római magyar közösség huszonöt tagja is részt vesz - tájékoztatta a csoportot vezető Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész az MTI-t.

A  pápa személyi titkárának kérésére a résztvevőket úgy választották ki, hogy a legszélesebben képviseljék a Rómában élő és dolgozó magyarokat, valamint az olasz fővárosban működő magyar egyházi és állami intézményeket. A keddi pápai szentmisén résztvevő 25 fős magyar csoportban lesz pap, szerzetesnővér, papnövendék, lesznek házasságban és párkapcsolatban élők, olasz-magyar vegyesházasság házastársai, egyedülállók és özvegyek is.  A laikusok között van Rómában dolgozó fogorvos, fotós és zongoraművész is.

Képviselteti magát többek között a Szentszéknél és az olasz államnál akkreditált magyar nagykövetség, a Római Magyar Akadémia, a Pápai Magyar Intézet, a Német -Magyar Kollégium. A Szent Márta-ház kápolnájába kevesen férnek be, ezért korlátozták 25-re a meghívottak létszámát.

"Többségében római katolikusok leszünk, de lesz velünk két görög katolikus testvérünk is" - mondta a Rómában  régóta szolgáló Németh László atya, pápai prelátus, a római Szent István Alapítvány elnöke, az olaszországi magyar hívők főlelkésze.

A római magyar közösség tagjai előtt bemutatott szentmise időpontja Tours-i Szent Márton november 11-i emléknapjára esik. A Pannóniában 316-ban született szent születésének 1700. évfordulójára, vagyis 2016-ra kapott meghívást Ferenc pápa Magyarországra.

Ferenc pápa a megválasztása óta majdnem minden reggel (kivéve a nyári időszakot) a vatikáni szálláshelyeként kiválasztott Szent Márta-ház kápolnájában mutat be szentmisét. A hét órakor kezdődő miséken a vatikáni dolgozók, valamint olasz és külföldi csoportok vesznek részt közöttük a római egyházmegye plébániáinak tagjai. A reggeli pápai misékre a római külföldiek közösségeit is meghívják.

Elődeivel ellentétben Ferenc pápa reggelente nem egyedül misézik, hanem minden nap más csoporttal imádkozik A Szent Márta-ház reggeli miséinek beszédeit kiemelt figyelem kíséri, mivel ezeket az egyházfő mindennapi tanításnak, illetve üzenetnek szánja.