Szlovéniában csökken a kisteherautók autópályadíja

Decembertől 25 százalékkal csökken Szlovéniában a kisteherautók heti és havi autópálya-használati díja - közölte pénteki hírlevelében a szlovén kormány.

A csütörtökön elfogadott rendeletmódosítással a 2B kategóriába tartozó, vagyis a legfeljebb 3500 kilogramm össztömegű, az első tengelye felett 130 centiméternél magasabb járművek kategóriájában csökkennek az úthasználati díjak. A heti matrica ára 40 helyett 30 euró lesz, a havi matrica árát pedig 80-ról 60 euróra csökkentik. Az éves 220 eurós díj változatlan marad.

A szlovén állami útkezelő társaság, a DARS honlapján magyarul is olvasható tájékoztatóban az ebbe a kategóriába tartozó járműveket név szerint is felsorolják.

A szlovén kormány az autópálya-használati díjak esetében 2013 decemberében vezette be a 2B kategóriát, amely a korábbi, 3500 kilogramm össztömeg alatti járművek közül emelte ki a 130 centiméternél magasabb kisáruszállítókat. Az Európai Bizottság azonban arra figyelmeztette Szlovéniát, hogy a korábbi kategóriához képest aránytalanul nagy mértékben megnövelt díjakat arányosan rendezze.