Kétmilliárd eurót törlesztett Magyarország

Kétmilliárd euró adósságot törlesztett Magyarország október végén az Európai Uniótól 2008 őszén fölvett hitelből, ami által egyszeriben 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság - jelentette be pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca közleménye szerint a mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell kifizetni. Az Államadósság Kezelő Központ által közölt ütemezés szerint ennek az utolsó részletnek a visszafizetése 2016. második negyedévében lesz esedékes.

Az NGM kifejti, hogy a mostani kifizetés a kormányzati tartalékokat már októberben csökkentette, míg az adósságráta csökkenése az EU elszámolási gyakorlatának megfelelően a november havi adósságmutatóban látszik majd. A törlesztés tovább csökkenti a devizaarányt, így az adósságállomány árfolyamkockázata is kisebb lett - hangsúlyozza a tárca.

"2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva" - írja az NGM. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát.

A kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása mellett - olvasható a közleményben.

A minisztérium csütörtökön azt is közölte, hogy év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható.