Rétvári: a KDNP kitart javaslata mellett

Rétvári Bence hangsúlyozta: nem vett részt a szerdai kormányülésen, tudomása szerint azon részleteiben végső döntés nem született. A kabinet a javaslat irányával egyetértett, és a törvény végleges formáját a következő hetekben zajló konzultációk eredményétől tette függővé - közölte.

Harrach Péter frakcióvezető a Kereszténydemokrata Néppárt teljes felhatalmazásával nyújtotta be a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatot, és a párt kitart az indítvány mellett - mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke csütörtök este az MTI kérdésére. Megjegyezte: várhatóan lesznek módosító indítványok a benyújtott törvényjavaslathoz.

Kitért arra is: tudomása szerint a kabinet támogatta a kereskedelmi dolgozók megvédését és számukra a vasárnapi szabadnap biztosítását. Ezért mondta Harrach Péter, hogy a kormány támogatja javaslatukat. Kiemelte: azért is fontos a javaslat, mert a kereskedelmi dolgozok több mint háromnegyede nő, és a vasárnapi munkavégzés a nőket, családanyákat a férfiaknál háromszor hátrányosabban érinti.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és támogatja a KDNP javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza.

A kisebbik kormánypárt a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát csütörtökön be is nyújtotta az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

A kormány tárgyalt a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslatról, de döntést még nem hozott - közölte az MTI megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. A KDNP javaslatáról azt követően születhet döntés, miután meghallgatták a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat - hangsúlyozta a szaktárca.