A madarak védelmében: föld alá viszik az elektromos vezetékeket a Hortobágyon

A madarak védelme érdekében elektromos légkábeleket helyeznek a földbe a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén európai uniós és hazai támogatással - közölte a nemzeti park szakmai igazgatóhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

Olajos Péter elmondta: két ütemben összesen 850 millió forintos beruházást valósítanak meg természetvédelmi területen a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvása és a racionális, fenntartható tájhasználat érdekében.

A 22 kV-os szabadvezetékek okozta madárpusztulások a nemzeti park területén és annak közvetlen környezetében egy 15 év alatt végzett felmérés szerint egy év átlagában mintegy 25 védett madárfajt érintenek.

Rendszeres a daru- és túzok-pusztulás, valamint az olyan ragadozó madárfajok pusztulása, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, amelyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított - emelte ki a szakember. Hozzátette: a 22 kV-os szabadvezeték szakasz kiváltásával felszámolják az egyik legfőbb veszélyforrást, amivel megszűnik a madarak eszmei értékében éves szinten százmillió forintos nagyságrendű természetvédelmi kár.

A projektnek köszönhetően kedvezőbbé válik számos madárfaj térségi állományának természetvédelmi helyzete, vagyis a Hortobágyi Nemzeti Parkban Pentezug-pusztán, Zám-puszta térségében, a Kungyörgyi-, Akadémia- és Csécsi-halastavak környezetében, valamint a Szásztelek környéki túzokvédelmi szántóföldeken megszűnnek a légvezetékek okozta madárpusztulások - ismertette a HNP szakmai igazgatóhelyettese.

Olajos Péter szerint ebben a térségben elsősorban a búbos vöcsök, a nyári lúd, a fokozottan védett vörösnyakú lúd, a cigányréce, a bölömbika és a törpegém a kiemelten veszélyeztetett fajok.