Meghallgatná a kormány az amerikai ügyvivőt a kitiltási ügyben

Továbbra is várja a bizonyítékokat az amerikai hatóságoktól a kormány a kitiltási ügyben. A nemzetbiztonsági bizottság ennek érdekében következő ülésén meghallgatná az amerikai ügyvivőt is. A NAV-elnöke a Magyar Nemzet szerdán megjelent interjújában beszélt arról, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba. Vida Ildikó hangsúlyozta: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese, az eljárás pedig minden bizonyítékot nélkülöz.

Pár soros levélben tájékoztatták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét arról, hogy belépése nemkívánatos az Egyesült Államokba - ezt maga az érintett, Vida Ildikó mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A NAV elnöke arról is beszélt, hogy nem indokolták a döntést. Csak annyit írtak: annak függeszthetik fel a belépési jogát, aki korrupcióban érintett, vagy abból hasznot húz, de konkrét ügyet és bizonyítékot nem jelöltek meg.

„Semmit nem követtem el, semmilyen korrupciós ügynek nem voltam és nem vagyok a részese” - így reagált a NAV elnöke. Vida Ildikó szerint minden tényt és bizonyítékot nélkülöző rágalomözönről van szó, amit aljas támadásnak nevezett, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. Azt is mondta: azért támadhatták meg ok nélkül őt és még rajta kívül néhány kollégáját is, mert a NAV-nak vannak vizsgálatai, amelyek olyan érdekcsoportok körül folytak és folynak, amelyek könnyen kapcsolatot teremthetnek az amerikai nagykövetséggel.

A NAV elnöke kedden tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy ő az egyike azoknak, akik felkerültek az amerikai beutazási tiltólistára - ezt mondta Kurucz Éva kormányszóvivő.

Varga Mihály azt tanácsolta Vida Ildikónak, hogy álljon a nyilvánosság elé. A Nemzetgazdasági Miniszter azt mondta, csodálkozik azon, hogy az amerikai hatóság még mindig nem osztotta meg az információkat Magyarországgal, pedig megkönnyítené a munkájukat, ha az amerikaiak megtennék ezt.

„Egy olyan ügyben amiről senki nem tudja, hogy mi az pontosan, azokban lehetetlen egyáltalán a vizsgálatot elkezdeni is, mert nem tudom, hogy pontosan miről van szó” – fogalmazott Varga Mihály.

Az ellenzéki pártok a NAV elnökének lemondását követelik. Kivétel nélkül azt kérték: ha Vida Ildikó nem mond le magától, akkor a kormány függessze fel állásából. Az MSZP szerint az ügyben egy vizsgálóbizottság felállítására is szükség van, az LMP pedig átvilágítaná a NAV-ot. A Jobbik azt közölte: elvárnák Amerikától, hogy ha információik, bizonyítékaik vannak bűncselekményekről, akkor azt közöljék. Az Együtt PM szerint felháborító, ha a kormány tudott az ügyről. A DK és a liberálisok pedig úgy látják: alapjaiban rengeti meg az adózási morált, ha a NAV vezetői korrupciós ügybe keverednek.

A Nemzetbiztonsági Bizottság meghívja jövő heti ülésére az amerikai nagykövetet - mondta a mai ülés után a bizottság fideszes alelnöke. Németh Szilárd azt mondta: azért van erre szükség, hogy mihamarabb megoldódjon ez az ügy.

„Vida Ildikó következetesen állítja, hogy ő nem tud semmit a konkrét ügyről, Goodfriend úr pedig következetesen állítja, hogy neki tények vannak a kezében. Innentől kezdve azt gondolom, hogy azt az embert, aki elismeri, hogy tényekkel rendelkezik ebben az ügyben, érdemes meghallgatnunk és megkérdeznünk, hogy melyek ezek a tények” – mondta Németh Szilárd.

Közben a legfőbb ügyész is azzal a kéréssel fordult Amerikához, hogy adják át a birtokukban lévő bizonyítékokat.

Ifj. Lomnici Zoltán a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában azt mondta: a kitiltás nem bírói, hanem politikai döntés.

Az ideiglenes amerikai ügyvivő - aki egyébként teljes jogkörrel jár el, és kvázi nagykövetként képviseli az Egyesült Államokat - számos olyan nyilatkozatott tett, ami prejudikál, és azt állítja, hogy akik ki lettek tiltva, korrupciós bűncselekménybe keveredtek, vagyis hogy be kellene vonni az eljárásba – húzta alá a jogász.

Hozzátette azt is, hogy egy ilyen kitiltás a fejlett világból való kitiltást szimbolizálja, ugyanakkor fontos tudni, hogy diplomáciai státusz keretében, vagyis a NAV-elnökeként Vida Ildikót, illetve más kitiltottat is megillet a beutazás joga.

Hozzátette: ha gazdasági zsarolás áll a háttérben, akkor akár nemzetközi büntetőbíróság elé is kerülhet az ügy.