Több pénz ment zöldáramra

A hazai piaci szereplők tavaly 36,51 milliárd forinttal támogatták a zöldáram-termelést, 27,14 százalékkal többel, mint egy évvel korábban - írja a Világgazdaság.

A lakosságot ez közvetlenül már nem érinti, mert az egyetemes szolgáltatás tarifáiból a rezsicsökkentéssel kikerült a megújuló energiatermelés támogatását célzó összetevő - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a magyarországi megújuló alapú áramtermelés 3,69 százalékkal 2828 gigawattórára bővült. Ennek a fajta villamos energiának közel 66 százaléka a kötelező átvételi rendszer keretében, vagyis támogatott áron jutott el a felhasználókhoz.

Ezen belül a nem vegyes tüzelésű biomassza, a napenergia és a biológiailag lebomló kommunális hulladék hasznosítása is számottevően nőtt, ahogyan az ezeket hasznosító beépített kapacitások is gyarapodtak. Kevesebbet termeltek viszont a szén-biomassza vegyes tüzelésű erőművek, mert kikerültek a támogatási rendszerből - írja a lap.