Továbbra sem rendeződött a Bárka Színház sorsa, az igazgató mandátuma lejár

Továbbra sem rendeződött a Bárka Színház sorsa: 2 és fél éve húzódó fenntartóváltása még mindig nem zajlott le, az évadot sem tudta megkezdeni a színház, januártól kiemelt előadó-művészeti szervezeti besorolását is elveszíti. Ráadásul Seress Zoltán igazgató mandátuma novemberben lejár.

Seress Zoltán, akit a kialakult helyzetről és a továbblépés lehetséges irányairól kérdezett az MTI, azt mondta: ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. állami tulajdonba vegye a színházat, egyetlen szerződést kell még aláírni. A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete november 5-i ülésének napirendjén azonban nem szerepel a színház ügye - jegyezte meg.

A következő testületi ülés november 19-én lesz, mandátuma november 17-én lejár, ha addig nem történik meg az állami tulajdonba vétel, már nem tehet semmit. Még mindig az önkormányzat lesz a tulajdonos, és ha bárki felszámolási eljárást kezdeményez, az katasztrófához vezet, néhány cég felől pedig tudható, hogy elfogyott a türelem - tette hozzá az igazgató, aki szerint a teátrum tartozásállománya mintegy 130 millió forint. Ez tartalmazza az alkalmazottaknak járó mintegy öt hónapos elmaradást is.

Az 50 fős társulatból 18-an hagyták el a színházat. Ezzel a Bárka működésképtelenné vált, hiszen mindösszesen két színész maradt státusban - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy tíz repertoáron tartott előadásukból hármat sikerült "átmenteni" más helyszínre: a Thália Színházban fogják játszani két alkalommal az Odüsszeusz szemeteslapáton címűt, a Nehezet a Nemzeti Színházban láthatják a nézők, a Rovarokról pedig az Átrium Film-Színházzal egyeztetnek.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy összesen mekkora összegre lenne szükség a további működéshez, elmondta: a 2014-es üzleti terv 288 millió forintról szólt, de ezzel már senki nem törődött, senki nem fogadta el.

Seress Zoltán szerint az önkormányzat gyakorlatilag úgy viselkedik, mintha már nem lenne a színház tulajdonosa. Példaként említette, hogy elvesztették közhasznúságukat, mert az önkormányzat adminisztrációján nem mentek keresztül idejében a szükséges iratok. Így nem tudták igazolni az Előadóművészeti Irodánál sem a megadott határidőig a közhasznú jogállást, amely feltétele annak, hogy a Bárka az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásában maradhasson.

Ezért is esnek ki január 1-jével a kiemelt kategóriából, ami az állami támogatás elvesztéséhez vezet. Hozzátette: változatlanul próbálják megszerezni a közhasznú jogállást, remélik, sikerül. A Józsefvárosi Önkormányzat az MTI kérdéseire válaszolva azt írta, hogy már tavaly decemberben minden szükséges döntést meghozott a színház állam tulajdonba adásához, további önkormányzati döntésre nincs szükség.

Az önkormányzat szerint az átadás-átvétel menetét nagyban lelassította, hogy az ÁSZ vizsgálata során több szabálytalanságot talált a színháznál, ezért felelőtlen gazdálkodás miatt hivatalból feljelentést tett. (Az ÁSZ ellenben korábban azt a közölte, hogy az ellenőrzés a színház 2008 és 2012 közötti működését értékelte, így az átadás-átvétel folyamatát nem érinti.)

Mint ahogy az önkormányzat az MTI-nek megküldött válaszában megfogalmazza, "mivel az átadás-átvétel folyamatban van, úgy illő, hogy az új üzleti tervet már az új tulajdonos fogadja el, és az új vezető személyéről szóló pályázatot is ő írja ki". Az MNV Zrt. mindeközben - szintén az MTI kérdéseire válaszolva - rámutatott: mivel még nem a színház tulajdonosa, illetve a tulajdonosi jog gyakorlója, e tárgyban nem tud eljárni.

Mint jelezte, jelenleg a Józsefvárosi Önkormányzat és MNV Zrt. közötti megállapodás, valamint annak hatályba lépési feltételei megteremtésének előkészítése zajlik. "Az MNV Zrt. alapvető célja, hogy a színház tovább működhessen, az újraindításával kapcsolatos lépéseket azonban csak az állami tulajdonba kerülést követően tudja elkezdeni" - rögzítette arra a kérdésre, hogy mikortól működhet újra a színház.

Azt sem tudni egyelőre, hogy ha állami tulajdonba kerül a Bárka, ki lesz a fenntartója. Az eredeti tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vette volna át 2012 márciusában a teátrumot. Jogszabályi problémák miatt később az a döntés született, hogy az egyetem fenntartójához, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik majd a Bárka. Ennek megfelelően idei állami támogatása a KIM fejezetében szerepelt. A jövő évi költségvetés tervezetében - az idei összegnek megfelelő 178,9 millió forint - a Miniszterelnökség fejezetében szerepel (ahol az NKE is). Seress Zoltán úgy véli, a színház fenntartója a Miniszterelnökség vagy az Emberi Erőforrások Minisztériuma lehet.

Hozzátette, hogy bár - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - korábban már elindult az együttműködés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, ez megszakadt, a drámafoglalkozásokat törölték. Az egyetem úgy tájékoztatta, hogy ha marad a színház az épületben, akkor folytatódik az együttműködés, ha nem, akkor hasznosítani fogják az ingatlant, amely a Ludovika Campus része.

Seress Zoltán az újraindulásra akkor lát esélyt, ha az állami tulajdonba vétel hamar megtörténik. Ha 2015-ben meg is kezdődhet újra a munka, akkor is az, "hogy ebből a mesterséges kómából kimásszon a színház és újra felépüljön, 2016-ra lehetséges" - mondta.