Hat ukrán katona halt meg egy nap alatt

Hat ukrán katona vesztette életét az ország keleti felében az elmúlt 24 órában, tíz pedig megsebesült - közölte az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője szombaton, egy nappal az oroszbarát szakadárok által meghirdetett donyecki és luhanszki választások előtt.

"A terroristák továbbra is megszegik a tűzszünetet" - jelentette ki Volodimir Polevoj, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) egyik szóvivője. Tájékoztatása szerint egy katona az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt álló, de a felkelők által péntek óta ismét hevesen ostromolt donyecki repülőtérnél vesztette életét.

A szakadárok által ellenőrzött területeken folyik a vasárnapi választások előkészítése, néhány helyen a kiújuló harcok azonban megzavarták a szavazókörökben zajló munkát. Helyi források puskaropogásról és tüzérségi tűzről számoltak be Donyeck városának északi részeiből, ahol a reptér is van.

A szeparatisták Donyeck és Luhanszk megyében önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságainak vezetői azt hangoztatják, hogy a vasárnapi szavazás legitimációt ad önrendelkezési törekvéseiknek.

A Nyugat ezzel szemben jelezte, hogy nem ismeri el a választásokat, mert véleményük szerint sérti a szeptemberi tűzszüneti megállapodást és aláássa a békefolyamatot. Oroszország viszont közölte, hogy el fogja ismerni a szavazás eredményét.