Elhagyta Burkina Fasót a lemondott államfő

Az országban zajló tömegtüntetések nyomán lemondott Blaise Comapore családjának néhány tagjával együtt a szomszédos Elefántcsontpartra távozott - szivárgott ki ottani katonai körökből, amelyek szerint a 63 éves politikus Abidjantól keletre, egy tengerparti üdülőhelyen tartózkodik.

A lemondott burkinai elnök testőrségének parancsnoka, Issaac Zida alezredes bejelentette szombatra virradóra, hogy ő veszi át a hatalmat a nyugat-afrikai országban, és ideiglenesen ellátja az elnöki teendőket. A hadsereg szombaton közölte, hogy támogatja Zidát.

Az alezredes egy helyi rádióban felolvasott közleményében tudatta, hogy ő fogja visszavezetni az országot a demokráciához. Arra kérte a nyugat-afrikai országokat tömörítő szervezetet, az ECOWAS-t és a nemzetközi közösséget, hogy tanúsítsanak megértést és támogassák a Burkinai Köztársaság új hatóságait.

Issaac Zida az államfő oltalmát ellátó gárda parancsnoka, más hírek szerint második számú vezetője. Ez a fegyveres testület a hadsereg legjobban kiképzett és felszerelt ereje.

Közvetlenül Zida bejelentése előtt puskaropogás hallatszott az elnöki palotánál, ezért nem kizárt, hogy puccsal eltávolították Honoré Traoré vezérkari főnököt, aki pénteken, nem sokkal Blaise Compaoré államfő lemondása után jelentette be, hogy átveszi a hatalmat az afrikai országban.

Zida közleménye szerint Traoré bejelentése már "idejétmúlt". Az alezredes közölte még, hogy a volt államfő "biztos helyen van", és szavatolják testi-lelki épségét. Traoré hollétéről azonban nem közölt semmit.

A hadsereg felsővezetése a Traoré és Zida közti viszály rendezését célzó szombat délutáni tanácskozása után kiadott közleményében azt írta, hogy Zida pártját fogja, és támogatja őt.

"Egyhangú szavazással Yacouba Issaac Zida alezredes lett megválasztva a Blaise Compaoré elnök távozása után kezdődött átmeneti időszak vezetésére" - közölta hadsereg. Helyi sajtójelentések szerint Traoré is elismerte, hogy Zida állhat az ország élére.
A nyugat-afrikai országot 1987 óta irányító Blaise Compaoré pénteken mondott le a napok óta tartó, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A demonstrációkat egy törvényjavaslat váltotta ki, amely engedélyezte volna a következő választáson való indulást Compaorénak. A tüntetések hatására a kormány visszavonta a tervezetet, az ellenzék azonban már az államfő lemondását követelte.

Traorénak a hatalomátvételről szóló bejelentését a tüntetők tízezrei elégedetlenül fogadták és elutasították, mert a vezérkari főnököt a lemondott államfőhöz közeli személynek tartják. A Traoréval szembeni elégedetlenségét kihasználva a Zida vezette fiatal tisztek egy csoportja szembeszállt vele, és péntek este kijárási tilalma rendelt el, lezárta továbbá a határokat.

A Burkinai Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, de közvetítőként lépett fel térségbeli válságok idejét. Emellett ez az afrikai ország kulcsfontosságú szövetségese a Nyugatnak az al-Kaida terrorhálózathoz köthető csoportok elleni fellépésben Nyugat-Afrikában.