Csalódást okozhat a halloween tökből készült fogás

A tök- bár a zöldségekhez sorolják, valójában gyümölcs. Az őszi tökfajták közül sokféle ismert: kék tök, keleti sütőtök, japán tök, laska tök és turbán tök. De a faragható hallowen tök – amelyet most már egyre több helyen árulnak – csak dísz.

Kappel Noémi, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának adjunktusa a Hajnal-táj pénteki adásában elmondta, viszonylag nehéz átlátni a közel ezer fajból álló tökfélék vagy kabakosok családját. Utóbbin belül a Cucurbita nemzetséghez már csak tizennégy-tizenöt faj tartozik, őshazájuk a kutatók szerint az amerikai kontinens.

Az ismertebb fajai közé tartozik a Cucurbita pepo és a Cucurbita maxima. Ezeket korábban a hazai szakirodalomban a főzőtök és sütőtök magyar nevekkel illették.
Tökfélék, ehető és csak dísznek alkalmas fajták - Hajnal-táj

A Cucurbita pepo faj Amerika középső részéről származik, vagyis Észa-Amerika déli és Dél-Amerika felső szubtrópusi régiójából.  A faj több fajtából áll, közéjük tartozik a cukkini, a patisszon és a hagyományos spárgatök is.

A magyarul sütőtöknek hívott Cucurbita maxima fajhoz szintén több fajta tartozik. Ezek jellemzően hatalmas termést hoznak, és magas a karotintartalmúk, hosszú tenyészidejű úgynevezett téli tökök, ilyen például a nagydobosi Cucurbita maxima.

A mindenki által ismert halloween tököt sokan sütőtökként tartják számon, ennek ellenére a Cucurbita pepo fajhoz, vagyis a főzőtökök közé tartozik. Magyarországon azért nem termesztették korábban, mert beltartalmi értékei messze elmaradnak a klasszikus sütőtökétől. Igazából tehát a riogatós ünnep kelléke nem étkezési célra szolgál, inkább csak díszítő értéke van. Az, aki ilyet ültet a kertjébe, ne várja, hogy olyan finom lesz, mint egy nagydobosi tök – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kappel Noémi beszélt az egykor Amerikából átvett muskotálytökről is, amelyet Magyarországon is előszeretettel terjesztenek. Ez a Cucurbita moschata fajhoz tartozik, és Kolumbusz óta ismerik Európában. A fajra az európaiak Dél-Amerika egykor viszonylag nehezen elérhető részein, Bolívia, Peru, Chile területén bukkantak rá.